Тодоровић: За Чачак без баријера 


Danas promenljivo oblačno i vetrovito              Vučić: Hoće da ukinu Republiku Srpsku i naplate ratnu odštetu              Počinje pozorišni festival Kustendorf              Nedelja u Bajinoj Bašti rezervisana za besplatne preventivne preglede              Uključen crveni meteoalarm, košava će duvati brzinom većom od 100 kilometara na čas              Najveća barutana na Balkanu slavi 75. rođendan              U nedelju se nastavlja akcija preventivnih pregleda u čačanskom Domu zdravlja              Vlada i prosvetari dogovorili da se u što kraćem roku izmeni Krivični zakon              Čačak privremeno rešio problem odlaganja smeća             

 
Тодоровић: За Чачак без баријера
Trenutno na sajtu: 291       |       Podeli:
30.12.2016 | 0 коментар(а)



Чачак - Локална самоуправа је у претходном периоду учинила доста како би бројне баријере, са којима се сусрећу особе са посебним потребама, биле превазиђене, изјавио је у интервју за Портал за особе са инвалидитетом Западне Србије (ПЗС)



градоначелник Чачка Милун Тодоровић, додајући да је буџетом за наредну годину опредељено седам oдсто више средстава.

Тодоровић каже да је Чачак једини град, у овом делу Србије, који се труди да и особе са инвалидитетом имају пристојан живот.

"Учинићемо све да баријера, које су највећа препрека за наше суграђане, више небуде. У овој години град је уложио око 48 милиона динара кроз разна давања. За наредну годину, буџетом је опредељено седам одсто више средстава", изјавио је он и додао да ће у првој половини наредне године средства бити уложена за постављање лифта у Установи за дневни боравак деце, младих и одраслих са сметњама у развоју "Зрачак", како би свим корисницима биле доступне и просторије на спрату.

Према његовим речима, град је издвојио и девет милиона динара за личне пратиоце, додајући да ће конкурс ускоро бити расписан.

Он је најавио и изградњу спортске сале на простору између установе "Зрачак" и Школе за основно и средње образовање "1. новембар".

"Пре три године покренута је иницијатива за добијање грађевинске дозволе, која је умеђувремену истекла. У септембру смо ушли у процес редефиисања дозволе. Град Чачак у овом пројекту учествује заједно са Владом Србије", рекао је Тодоровић.

Градоначелник каже да ће сала бити мултифункционална и да ће је поред корисника "Зрачка" и ученика школе "1. новембар", моћи да користе и други, изразивши наду да ће у њој убудуће бити одржавана разна домаћа, али и међународна такмичења.

Када је реч о запошљавању, Тодоровић је рекао да је Национална служба за запошљавање, у сарадњи са општином, определила већа средства за особе којима је установљен неки облик инвалидитета.

"То је неких 40 одсто више средстава него у регуларним случајевима како се ове особе не би осетиле искључено из социјалног живота. То је добра мера и ми ћемо је наставити", истакао је он.

Тодоровић наводи, да када је реч о издвајању средстава за особе са инвалидитетом, тешко је рећи да је ово колико се сада издваја довољно, јер никада није довољно, додајући да увек потенцира на томе да "морамо црпети средства из других извора, а не само из буџета града".

"Има доста донатора и инвеститора који су вољни да помогну, али желимо да подстакнемо да и остали учествују. У првом реду ту су међународни фондови, домаћи фондови који пре свега желе да помогну особама са посебним потребама", рекао је Тодоровић.

Према њеовим речима, спортски клубови особа са инвалидитетом који постоје у Чачку, јако добро су организовани, али и град помаже колико може.

"Пре неки дан је одржано такмичење у куглању за слепе и слабовиде у оквиру прославе Дана града. Они су донели прегршт медаља са тих такмичења. Глуви и наглуви су донели медаљу са такмичења у Сарајеву. На нама је да то испратимо и дамо допринос колико можемо", изјавио је Тодоровић.

Један број особа са инвалидитеом и даље није укључен у свакодневне друштвене активности, због чега градоначелник упућује апел свим породицама, које имају децу са неком врстом инвалидитета, да их социјализују, изводе у паркове, да се друже, јер они не смеју бити искључени из друштва.

"Друштвена дешавања за која планирамо да се догоде треба да утичу на то да ова тема више не буде маргинализована већ да се они отворе према друштву и Закон о инклузији је заиста добар и решава добар део проблематике коју ова тема носи са собом", закључио је Тодоровић.

ПЗС/ПРОДУКЦИЈА 4Н




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 160.517.647 посета
Тренутно на сајту: 291 посетилац(a)