Данас је Велики четвртак 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Danas je Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti posle Velikog petka              U Srbiji danas oblačno, ponegde kiša i pljuskovi, a popodne prestanak padavina.              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Za lokalne izbore u Čačku pod rednim brojem 2 izborna lista advokata Ivana Ćalovića              Na Zlatiboru se traži krevet više              Predsednik Aleksandar Vučić i premijer Miloš Vučević položili su cveće i zapalili sveće na spomenik ubijenima u Malom Orašju I Duboni             

 
Данас је Велики четвртак
Trenutno na sajtu: 367       |       Podeli:
13.04.2017 | 0 коментар(а)



Код неких православних народа тог дана се боје ускршња јаја, док се у Русији на Велики четвртак меси ускршњи слатки колач.

Православни верници се данас сећају последњег обедовања Исуса Христа, познато као Тајна вечера.

Тог дана у храмовима се служи литургија Светог Василија великог, а на Велики четвртак је установљена и Света тајна причешћа, због чега се верује да ће и највећим грешницима који се тог дана причесте бити опроштени грехови.
Празник је један од дана одређених за причешће верника, који су поштујући православни канон, "постили на води" најмање пет последњих дана.

На литургијама се верници причешћују хлебом или нафором - телом Христовим и вином које је симбол његове крви проливене за спас људског рода.

Народ верује да и највећим грешницима, који се причесте на данашњи дан, бивају опроштени греси.

Завршетком литургије престаје се за звоњењем, већ се клепа, удара у дрвену даску, све до сахране Христове.

После литургије је дозвољено да се једе на уљу и попије нешто вина.
Код неких православних народа на овај дан се боје ускршња јаја, или се бар почиње са тим. Код Руса данас се умеси ускршњи слатки колач, пасхални кулич.

Православне цркве на Велики четвртак обављају мироварење. То се ове године чини у Москви. Миро се кува три дана, од понедељка до среде, у казанима у којима се ставља освећена вода, чисто вино и маслиново уље, а потом разна уља, смоле, биљке и мириси. Код нас се користи тридесетак материја, њихов списак не мора да је увек у потпуности исти, док Цариградска патријаршија користи увек око 60 материја. Током тродневног варења непрестано се чита Јеванђеље.

Освећење се обавља на Велики четвртак.

Свето миро се шаље у епархије у земљи и ван ње. Само аутокефалне цркве имају право мироварења, то је уједно и симбол њихове самосталности.

Курир




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.054.496 посета
Тренутно на сајту: 366 посетилац(a)