Отварање изложбе „Соња Савић - девојка из града” у Загребу 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Отварање изложбе „Соња Савић - девојка из града” у Загребу
Trenutno na sajtu: 717       |       Podeli:
10.03.2022 | 0 коментар(а)



Чачак/Загреб - У понедељак 7. марта је у Загребу у култном Кину Тушканац свечано отворена

манифестација под називом ,,Поново ради биоскоп" која је ове године посвећена Соњи Савић. Догађај је реализован у организацији Српског националног вијећа, Амбасаде Србије у Загребу, Кина Тушканац и Југословенске кинотеке из Београда.

Овом приликом приређена је ретроспектива филмова у којима је Соња Савић остварила своје најзначајније улоге. Као пратећи програм у холу је постављена изложба ,,Соња Савић - девојка из града" у продукцији Уметничке галерије ,, Надежда Петровић”. Поред паноа са причом о Соњи, њеним улогама, о ,,Соњином септембру”, посетиоци су могли да виде и Соњина ауторска остварења из домена видео арта и експерименталних филмова.

На отварању програма, многобројној загребачкој публици најпре се обратила Анета Владимиров, водитељка Одјела за културу СНВ Хрватске која је истакла да су, припремајући овогодишњи програм „осетили потребу да у овим временима друштвене неправде, ратне еуфорије и хистерије која нас све озбиљно злоставља и гази одаберемо жену која је послужила као свјетионик у временима кад су врло ријетки одабрали умјетничку сцену као алтернативу етикетирању и говору мржње.’’ Затим је присутне поздравио и Бранко Ћаловић, директор Уметничке галерије Надежда Петровић.

Према речима коаутора изложбе Предрага Живковића, ,,Соња Савић је глумила у филмовима који су обележили време у коме су настали и без којих југословенска и српска филмска уметност не би била иста. Ни један од филмова не би био то што јесте да у њима Соња Савић није остварила улогу. И поред највиших домета у домену филмске глуме, Соња никад није видела себе само као филмску уметницу, не желећи да се тиме бави до краја, да би почетком 90-их - кад је скрајнута из мејнстрим културе - ушла у алтернативне воде, полазећи путем којим ређе иду и ту остварила највећи уметнички домет. Наша галерија се бави тим временом, покушавајући да афирмише њено стваралаштва о коме се све више говори у стручним круговима изван Србије и региона. Захваљујући нашем раду, Соња Савић је прешла пут од скрајнуте, готово презрене особе до данас, када се на разним манифестацијама означава као истакнута и врло значајна представница културе свог народа на интернационалној сцени. Веће награде за нас и за њу постхумно нема. Пуно је радила на целој територији бивше Југославије, а за њен развој као уметнице врло битна је била и загребачка алтернативна сцена и чувена тетарска група „Кугла глумиште’’. У времену све јачег дељења по границама и сврставања на једну или другу страну, имам потребу да подсетим да је Соња радила управо супротно и борила се за слободу стваралаштва и превазилажење било каквих граница и подела, а посебно када је култура у питању и јединствени културни простор који делимо сви ми из бивше Југославије. Штета је за све нас што такве људе нисмо могли ни умели да чујемо на време, за њиховог живота”.

Ретроспективу филмова Соње Савић отворили су Марјан Вујовић, управник Музеја Југословенске кинотеке из Београда и Давор Тркуља, министар саветник и отправник послова Амбасаде Републике Србије у Загребу.

Након Загреба, слични програми у организацији Српског националног вијећа очекују се у Ријеци и Сплиту.

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


izlozba sonja savic nadezda petrovic zagreb

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.610.026 посета
Тренутно на сајту: 718 посетилац(a)