Медицина рада и социјалне карте за запослене у „МБ Наменска” 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Медицина рада и социјалне карте за запослене у „МБ Наменска”
Trenutno na sajtu: 388       |       Podeli:
18.01.2019 | 0 коментар(а)



Лучани – Фабрика „МБ Наменска” у Лучанима једини је колектив у овом делу Србије
Амбуланта у МБ Наменска, фото: РИНА

има сопствену медицину рада са чак шест амбуланти, а у право је у току израда социјалних карата за сваког запосленог.

„`МБ Наменска` је друштвено одговорна компанија која води рачуна о радницима упосленим на местима са повећаним ризиком и њима омогућава и шири облик здравствених прегледа него што је прописано. Такође, и другим радницима, који иначе нису обавезни да се подвргавају прегледима, омогућује лекарске услуге о трошку предузећа” – каже за агенцију РИНА Tомо Стојић, руководилац сектора безбедности и заштите у фабрици.

Он напомиње да је прикладан простор, недалеко од управне зграде, одлуком генералног директора предузећа преуређен за потребе лекарских прегледа.

„Ми смо створили услове да се овде ради и више од онога што закон прописује као обавезно. Поред сталних лекара, долазе и специјалисти који имају посебна стручна знања”, напомиње Стојић.

Како све то изгледа у свакодневици највеће барутане на Балкану, са 1.320 запослених?

„У оквиру наше амбуланте посебна пажња поклања се претходним лекарским прегледима. Неопходно је да радници који заснивају радни однос буду психофизички способни за послове које ће обављати овде. А раније се дешавало да стални радни однос заснују и они који нису баш психофизички способни, једноставно нису били спремни за почетак рада у оваквој једној индустрији” - објашњава Јелена Бисенић, референт за здравствену заштиту радника у овој установи.

Она додаје:

„Превентивним и периодичним прегледима које обављамо овде ми смо нашим радницима омогућили комплетну дијагностику, ултразвук, све специјалистичке прегледе. Поред обавезних периодичних, имамо и комплетне гинеколошке прегледе и прегледе ендокринолога. Тиме добијамо благовремену превентиву и спречавање разноразних болести које могу да се појаве током радног века, и водимо рачуна о здрављу запослених”.

Социјални радник Данијела Николић посебно истиче да је вредност ових периодичних прегледа и рада установе препознала и професор др Славица Ђукић Дејановић, неуропсихијатар, данас министар у Влади Србије.

Проф. др Славица Ђукић Дејановић у амбуланти МБ Наменска, фото: РИНА

„Имали смо част да дође и у неколико прилика обави прегледе наших радника” - каже Данијела.

Како је уређен социјални положај запослених у фабрици?

„Што се тиче руководства и синдиката наше фирме они су увек излазили у сусрет болесним радницима као и члановима њихових породица у смислу помоћи за лечење, да ли у земљи или иностранству. Радимо и социјалну карту свих радника у предузећу и на основу тих података и неких обољења која су настала у вези са радом или пре тога, предлагаћемо како да се помогне сваком раднику понаособ. Било у здравственом погледу или ако је социјално угрожен”.

Шта се догађа после обавезних периодичних лекарских прегледа?

„Уколико се утврди неко обољење радник се одавде јавља свом изабраном лекару и добија упут за даље лечење. Ако је то потребно, фирма сваком раднику излази у сусрет и помаже му око лечења, да ли у болницама широм Србије или иностранству. Имали смо таквих случајева. Наша служба присно сарађује са синдикатом тако да сваки случај који се јави покушавамо да решимо заједнички, било да је реч о материјалном или здравственом проблему. Овде свакодневно може да се прегледа 50 до 60 људи, а организовали смо и превоз радника са разних делова предузећа тако да могу да дођу, прегледају се и врате у производњу” - описује Данијела Николић.

Фото: РИНА

Медицина рада у „МБ Наменска” почела је да ради 10. новембра 2017. и има амбуланте за дијагностику, офталмологију, неуропсихијатрију, психологију, гинекологију и ендокринологију.

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


LUCANI MB NAMENSKA AMBULANTA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.156.696 посета
Тренутно на сајту: 388 посетилац(a)