Svesrpski sabor: Usvojena deklaracija o zaštiti nacionalnih interesa na zajedničkoj sednici Vlade Srbije i Republike Srpske 


Vučić danas na otvaranju Olimpijskih igara u Parizu, gost na prijemu kod Makrona              OO SNS Ivanjica: Podrška Aleksandru Vučiću za svaki korak napred, za jaku i stabilnu državu              Čačanski naprednjaci osudili pretnje Vučiću iznete na društvenim mrežama              Sabor frulaša Srbije „Oj Moravo”, 37. po redu, održaće se sutra i u nedelju u Prislonici.              Prosečna neto zarada u maju u Moravičkom okrugu iznosila je 86.195 dinara              Olimpijske igre u Parizu, 33. po redu, svečano će biti otvorene večeras od 19.30 sati              Vikend će biti u znaku toplog vremena, ali će biti par stepeni toplije              Vučić najavio povećanje minimalne zarade             

 
Svesrpski sabor: Usvojena deklaracija o zaštiti nacionalnih interesa na zajedničkoj sednici Vlade Srbije i Republike Srpske
Trenutno na sajtu: 357       |       Podeli:
08.06.2024 | 0 коментар(а)



Moleban za srpski narod održan je danas u Hramu Svetog Save, u prisustvu predsednika Srbije i Republike Srpske Aleksandra Vučića i
Vučić pozvao srpsku opoziciju na sabor, Foto: Instagram , Printscreen




Milorada Dodika, čime je počeo Svesrpski sabor "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska".
Moleban je služio patrijarh srpski Porfirije, a prisustvovali su najviši zvaničnici Srbije i Republike Srpske, članovi vlada i građani.

Svesrpski sabor se organizuje sa ciljem da se pošalje poruka da su Srbi, gde god da žive, jedan narod, da streme istim ciljevima, imaju zajedničku istoriju, promovišu mir i dobre odnose u regionu.

U 12.00 časova održana je zajednička sednica dveju vlada, u prisustvu dvojice predsednika i crkvenih velikodostojnika.

Vučić i Dodik će sa resornim ministrima dve vlade obići i veterane Srbije i RS, a posle podne i Narodni muzej.

Foto: Printscreen Instagram

Centralno obeležavanje manifestacije "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" počeće u 17 časova na Trgu Republike.

Prvi put na jednom mestu okupiće se gotovo svi folklorni ansambli Srbije i Republike Srpske. Kako je najavljeno, oko 2.500 igrača pokazaće splet srpskih narodnih igara.

Vatromet je planiran u 21 čas iz Parka Republike Srpske na levoj obali Save.

Vučić je ranije rekao da će iz Republike Srpske u Beograd doći najmanje šest do sedam hiljada ljudi, kao i da je na sabor pozvao i predstavnike Srba iz Crne Gore i drugih krajeva.

Kako Tanjug saznaje u Predsedništvu, Vučić je na sabor pozvao i celokupnu opoziciju.

On je naveo da očekuje da sa tog sabora bude poslata poruka jedinstva i poruka o političkom subjektivitetu srpskog naroda u celom regionu.

Najavio da će biti uspostavljena saradnja na svim nivoima i doneto mnogo važnih odluka, među kojima i odluka o izgradnji memorijalnih centara u Beogradu i Donjoj Gradini.

"Biće dobrih stvari, sa priče ćemo preći na dela", rekao je Vučić.

On je rekao da se ne treba mešati u unutrašnja pitanja drugih zemalja, ali da Srbi moraju da istaknu da se ne stide svog porekla i da se ponose svojim rodom.

"Tražićemo svoja prava kakva imaju svi drugi narodi. Ništa više od toga. Nećemo da učestvujemo ni u ratovima, ni u sukobima, ni u rušenju međunarodno pravno priznatih granica. Ni u čemu od toga. Jedino što želimo su prava za naš narod, kakva svi drugi imaju", rekao je Vučić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je rekao da će na predstojećem Svesrpskom saboru biti predstavljena deklaracija, kojom će se izraziti trenutna situacija.

"U toj deklaraciji iznećemo kakva je aktuelna situacija sa srpskim narodom gde god on živi i kako mislimo da treba da se ponašamo u budućem vremenu. To treba da manifestujemo kroz podršku tog sabora, a da taj dokument onda usvoje parlamenti Republike Srpske i Srbije kroz svoje zvanične sednice", rekao je Dodik.

On je naveo da Srbija i Republika Srpska treba da formulišu politiku za 21. vek, koji će biti vek ujedinjenja Srba.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović kazala je da se od sabora očekuje nastavak dobre saradnje i potvrdu srpskog jedinstva.

Kako je navela, dobri odnosi su nešto što "već živimo i što smo iskusili".

"Naravno, očekujemo da će ti odnosi biti sve bolji i sadržajniji. Oni su proteklih godina već popunjeni na najbolji mogući način. Mislim da će to biti manifestacija upravo tog – našeg jedinstva i naše opredeljenosti da zajedno radimo i gradimo našu budućnost", poručila je Cvijanović.

Na saboru će biti predstavljena Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, a koja će na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske biti usvojena, najavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

Ističe da će deklaracija dati snažan politički impuls svemu što je dosad urađeno i što se planira u budućnosti, kao i da će snažno uporište imati u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu Bosne i Hercegovine, koje Srbija bezrezervno poštuje.

Veći broj ministara Srbije i Srpske započeli su sastanke već danas.

Vlada Srbije usvojila je u četvrtak više dokumenata - memoranduma o razumevanju o saradnji i protokola između Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske iz različitih oblasti, koja se odnose na oblasti kulture, prosvete, poljoprivrede, trgovine, turizma, brige o porodici i dijaspore.

Povodom Svesrpskog sabora danas i za dane vikenda ustanove kulture u prestonici biće otvorene i besplatne za posetioce, najavili su iz Ministarstva kulture.

Svi zainteresovani će imati priliku da saznaju kako su živeli Karađorđevići i Obrenovići, upoznaju se sa Teslom, uživaju u delima Paje Jovanovića ili Save Šumanovića, vide slavnu "Veneru od krpa" ili posete festival nitratnog filma.

Narodno pozorište iz Beograda gostovaće u subotu u Banjaluci sa predstavom "Očevi i oci" u Narodnom pozorištu Republike Srpske, čime će dati doprinos Svesrpskom saboru.

 

 

GZS / Tanjug




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 165.889.986 посета
Тренутно на сајту: 357 посетилац(a)