Хоџић: Разговором и политичким уважавањем до решавања проблема 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Хоџић: Разговором и политичким уважавањем до решавања проблема
Trenutno na sajtu: 374       |       Podeli:
18.06.2020 | 0 коментар(а)



Јасмин Хоџић, члан Главног одбора ЛДП - а и кандидат за посланика на листи „Коалиција за мир”, гостујући на

телевизији Н1 рекао је да у политици генерално недостаје уважавање и разговор о конкретним политичким темама, али је навео као позитиван пример Општину Прибој где је то постигнуто и где и сам учествује у вршењу власти. 

-Како вам се до сада чини кампања?

Кампања ми се чини прилично досадна, толико мало политике има у нашим животима. Ми, ако смо се упознали пре десет минута, уз све наше разлике и сличности које имамо имамо нешто заједничко. Ја када сам ушао у политику 2005, као несвршени студент Политичких наука, пред овом земљом су били исти изазови као и 2020. То нам је заједничко. Ти изазови ће на неки начин антиципирати и одредити и вашу и моју будућност. Нерешено питање Косова, нерешени односи у региону. Вечито клацкање између истока и запада.

-Да ли је то оно што вам је досадно у овој кампањи?

Не, тога нема у овој кампањи. Ко прича о томе, сем ЛДП-а, нико.

-Да ли мислите да је досада на нивоу читаве Србије, или из места из којег долазите?

Наше друштво је дубоко антагонизовано, са једне стране имате оне које између осталог помињу Потемкинова села, у ствари мени тако личи. Са друге стране имате политички тотално неконкурентну опозицију која позива на бојкот јер ето отели су нам државу. Ја нисам сигуран да ми имамо државу, мени више личи на провизоријум, који само кажем личи на државу. Ми немамо институције, нисмо у стању 30 година да их изградимо, тумарамо овим простором, не знамо где су нам границе.

-Шта нуди „Коалиција за мир” на сва ова питања која сте покренули?

За почетак да причамо о томе, о овим темама, о политичким темама а не да сплеткаримо. Да почнемо да се уважавамо. Да ли смо ми то у стању као политичка генерација?

-Да ли се уважавате у Прибоју, ви сте тамо део власти. Има ли тог уважавања о коме говорите у вашем граду?

Ми смо то тамо постигли. Тамо у власти партципирају скоро све релевантне политичке партије и ми тамо разговарамо. И последица тог базичног договора је да последњих четири, пет година Прибој иде у добром правцу. Прибој , па и цео Балкан је пропадао 30 година, не можете очекивати за пар година да се нешто драматично деси. Ми смо нешто успели, форимирана је Слободна зона, дошли су неки инвеститори, запошљавају се људи. После 40 година, Прибој је добио прву гринфилд фабрику.

-Колико је људи запослено и колика је плата тамо?

У Слободној зони има око 500 запослених, а плате су као и свуда у Србији.

-Да ли успевате да задржите људе?

То је проблем целог Балкана, одавде људи одлазе и не постоји рецепт за то. Осим да људи имају јасну перспективу и наду да ће овде бити боље. Није проблем што људи раде за 300 евра, него је проблем што немају очекивања да ће у догледно време живети пристојно. Сви желимо да зарађујемо пристојан новац, мало више среће, љубави, међусобног уважавања. Тога нема. Када  размишљам о политици, питам, шта треба да се деси у овом друштву да би ми рекли хајде да направимо државу и институције, а није да ово друштво нема искуства како се то ради.  Шта год мислили о социјалистичкој Југославији то је био уређен поредак. И растужи ме зашто ми као друштво не можемо да се договоримо.

-Дајте неки рецепт који сте ви применили у Прибоју, где сте ви и СНС направили неки договор и врсту сарадње?

Већ сам вам рекао, треба да се међусобно уважавате, разлике које постоје оне ће остати. Договор око базичних вредности друштва, мир је предуслов да се било шта добро деси у овој земљи. Не мислим да је то датост само по себи, он мора да се чува.

-Мислите ли да је мир угрожен на овим просторима?

-Па није ли? Не постоји мир у нама а ни између нас. Уједамо се. Питање Косова се мора решавати у догледно време.

-Уочили сте читав низ проблема. Да ли можемо да чујемо неко решење које предлаже ваша листа?

Имате ли ви решење за Косово? Ви као грађанин треба да имате став о томе. Ми морамо да положимо тест реалности. Морамо да се договоримо са Албанцима, пошто сам ја Бошњак то не значи да треба мање да ме брине, да ли ће се решити косовски проблем јер ми делимо исту судбину. Ја имам намеру да наставим да живим у овој земљи и јако сам заинтересован да се у наредном периоду постигне договор који би положио тест реалности. Јер ако се не договоримо са Албанцима и са целим светом, онда ће Албанци унилатерално, као што су то радили и пре, вући потезе које ми нећемо моћи никако да спречимо. Добро је док смо за столом, да направимо договор и у њима видимо партнере. Јер ако они не буду имали своју државу, они ће је можда пронаћи у Албанији а ми се можда спустимо до Ибра. Онда ћемо узети Републику Српску и разбити Босну, која је толико измучена. Некоме ће у Мађарској пасти на памет да каже да више не важи Тријанонски споразум и мало узети Војводине, мало Хрватске. Онда ћемо ми у Санџаку да кажемо, све се урушава, да узмемо Санџак и да га повезујемо са Босном. И докле ће нас то довести. У међувремену свет се наопачке окренуо, нема живаца да се бави са нама и зато морамо да разговарамо.

- Доста сте високо на листи. Ако уђете у парламент шта ће бити ваш фокус? Хоћете ли се бавити Прибојем?

Ови избори су изазов за све петооктобарске партије.

-Да ли ту убрајате и ЛДП?

Ја мислим да је ЛДП Корифеј петооктобараских идеја и мислим да је важно да идеја ЛДП преживи. Да ли ћемо као друштво успети то да урадимо, видећемо. Ако уђемо у парламент бранићемо вредности због којих смо и настали.

-Да ли мислите да ћете, за то зашта се залажете, бити препознато међу грађанима Србије? Какав резултат очекујете?

Ми причамо са људима, неки нас подржавају неки не. Свесни смо да језик којим ми говоримо, да се већ дуго не разуме у Србији. Србија је подељена на `за` и `против` Вучића. Проблем је у урнисаном друштву које је преживело деведесете године и које није способно да чује онај глас за који ми верујемо да је уствари једини могућ. Политички простор се сузио. Није се Вучић једног јутра пробудио и рекао да је политика ЛДП боља, већ је то урадио и кренуо нашим путем јер је живот наметнуо те ствари. Ми можемо као друштво да и даље тумарамо, али та цена је висока и ми је плаћемо последњих 30 година.

-Који резултат очекујете?

Никада нисмо калкулисали ни са процентима ни са људима.

-Да ли би вам био неуспех да не пређете цензус?

Да ли је вама неуспех да свако јутро долазите на посао, а да знате да Деа и Сарапа  имају већу гледаност од ваше емисије.

-Мислим да је то аргумент који сам већ чула, преписали сте, могли сте други да смислите.

То је рекао мој партијски друг и мени се баш свиђа. Поента је да колико год пута доживели пораз не изгубите ентузијазам за победама. Ја верујем да у Србији треба да постоји идеја ЛДП и идеја мира и нећемо никада одустати од тога.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


jasmin hodzic gostovanje ldp priboj

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.410.888 посета
Тренутно на сајту: 373 посетилац(a)