Koncertom i izložbom na Cvetnom trgu u Beogradu najavljen ARLEMM 2023 u Arilju 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Koncertom i izložbom na Cvetnom trgu u Beogradu najavljen ARLEMM 2023 u Arilju
Trenutno na sajtu: 425       |       Podeli:
28.06.2023 | 0 коментар(а)



Beograd / Arilje - Festival ARLEMM će i ove godine, 14. put zaredom, privući najpoznatija imena



kvalitetne umetničke muzike u Zapadnu Srbiju. Festivalu u Arilju prethodi, sada već tradicionalno, predstavljanje ARLEMM - a u Beogradu.

Kulturno - umetničkim programom i otvaranjem izložbe fotografija na Cvetnom trgu u Beogradu, sinoć je označen početak manifestacije ARLEMM 2023.

U Beogradu je predstavljen deo programa kojem će ljubitelji umetnosti moći da prisustvuju ovog leta u Arilju. Na Cvetnom trgu, nastupili su mladi talenti, harmonikaš Dimitrije Petrović, duo violina Anja Ovaskainen i Stojanka Pešić i sjajni Etno Jazz Orchestra. Na kraju večeri, otvorena je izložba fotografija ARLEMM - umetnički karavan. Autori izložbe su mladi umetnici, Danica i Dragica Radosavljević i Filip Nikolić, uz podršku iskusnijih kolega Tanje Draškić Savić i Dragana Zabunovića.

Nakon prestonice, izložba će svoj put nastaviti do Arilja, gde stiže 15. jula na dan zvaničnog otvaranja ARLEMM - a.  
 
Tokom proteklih 14 godina, Arilje je postalo kulturni svetionik i prestonica muzičkih dešavanja tokom letnjeg perioda, ističu organizatori.

Okupljajući vrhunske predavače, izvođače iz zemlje i inostranstva, ARLEMM je izgradio prepoznatljiv i atraktivan ambijent za svu talentovanu decu koja su željna da uživaju u umetnosti i prirodi na jedan poseban način.  

Deca i mladi pohađaju časove klavira, violine, violončela, viole, gitare, flaute, kontrabasa, kamerne muzike, solo pevanja i duhovnog pevanja, a od ove godine, po prvi put i nastavu harmonike. 

Od samog početka, ideja festivala je zasnovana na pružanju mogućnosti najmlađima da se upoznaju sa klasičnom, duhovnom, tradicionalnom i džez muzikom, da kroz rad sa sjajnim predavačima načine svoje prve korake, da osete da su deo jednog novog muzičkog sveta.   

ARLEMM u sebi sadrži lepezu umetničkih i muzičkih pravaca, te osim klasične, duhovne, tradicionalne i džez muzike, tu je i mnoštvo radionica o zaštiti i čuvanju životne sredine, predavanja o lepoj pisanoj reči, slikarske i plesne večeri, radionice o improvizaciji u muzici. 

„Trudimo se da budemo prepoznati po raznolikosti uz visoke standarde kvaliteta”, istakao je direktor manifestacije Dragutin Mladenović i pozvao publiku da poseti Arilje.

Prisutnima se obratio direktor Goethe Instituta u Beogradu dr Kristof Feldhus i Ministarka savetnica Ambasade Austrije gospođa Karin Traunmiler u ime Austrijskog kulturnog foruma, ističući značaj saradnje ove dve bitne ustanove kulture sa manifestacijom ARLEMM.

ARLEMM je za poslednjih 14 godina ugostio sjajne izvođače među kojima su Divna Ljubojević, Stefan Milenković, Jovan Kolundžija, Robi Lakatoš, kao i kamerne orkestre, Sveti Đorđe, Metamorfozis, Muzikon, Orketar Škole za muzičke talente iz Ćuprije, Kamerata Akademika... Ove godine će ARLEMM svečano otvoriti Nemanja Radulović i Dabl sens orkestra.
 
Pored klasične muzike, festival je otvoren i za druge umetničke pravce, pre svega umetnike koji neguju kvalitetan muzički izraz. Već 10 godina, na ARLEMMu uspešno funkcioniše Studio za duhovnu muziku Divne Ljubojević, a u porti Crkve svetog Ahilija iz 13. veka imamo priliku da slušamo duhovna predavanja i najbolje horove iz regiona.  

Jedan od najvećih uspeha ARLEMM - a kao festivala umetnosti je u objedinjavanju institucija, fondacija, donatora i ljudi koji su prepoznali energiju, entuzijazam, kvalitet i vrednosti koje ostavljamo iza nas.   

ARLEMM uspešno funkcioniše pre svega zahvaljujući podršci koja stiže iz Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja, Biblioteke Dobrilo Nenadić i Opštine Arilje, Goethe Instituta, Austrijskog kulturnog foruma, brendova Extreme Intimo, Samsung i Positive line, i drugih društveno odgovornih kompanija i pojedinaca. 

Organizatori ove jedinstvene kulturne manifestacije pozivaju sve ljubitelje dobre i kvalitetne muzike da posete Arilje od 15. do 30. jula i podrže umetnost.

 


Glas zapadne Srbije




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


arilje beograd arlemm

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.351.523 посета
Тренутно на сајту: 425 посетилац(a)