Суша преполовила род кромпира на нововарошким њивама 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival             

 
Суша преполовила род кромпира на нововарошким њивама
Trenutno na sajtu: 337       |       Podeli:
23.11.2021 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Кртола који се узгаја на нововарошким њивама важи за најквалитетнију у читавој Србији,

поред доброг семена кромпира и плодне земље, важни су и рад и упорнос, чак и у оним годинама када је цена најнижа, преноси Агропресс.

Породица Гујаничић подно Златара годинама се бави производњом кромпира, а у томе учествују све генерације. Поред посла у граду, браћа Гујаничић нису дозволила да им имање зарасте у коров.

Урош Гујаничић Фото: Агропрес

„Наша породица бави се производњом кромпира више од две деценије и има неку перспективу, браћа и ја смо одлучили да уложимо сав труд и енергију да покренемо нешто и да останемо на својој дедовини”, рекао је Урош Гујаничић из Нове Вароши.

Ова година била је прилично тешка за све оне који се баве пољопривредном производњом, суша је учинила своје, можда је преполовила принос, али није умањила квалитет.

Радош Гујаничић Фото: Агропрес

„Кромпир гајимо на неких 20 хектара, око њега има доста рада, принос је иначе јако добар, али ове године због суше је преполовљен. Цене су све веће, нафта, ђубриво, хемија ће тек да оде на горе, видећемо шта ће бити на крају сезоне. Прошла година је била изузетно лоша, нисмо успели ни трошкове да покријемо, али се надамо да ће ова бити боља и да ћемо моћи да се спремимо за следећу сезону, каже Радош Гујаничић.

Иако је Нововарошка општина све празнија, и све је чешћа појава да млади напуштају сеоска подручја, ова породица сваке сезоне нађе довољан број радника који им је потребан када треба да се покупи кромпир.

„Производња кромпира тражи неко искуство, за нашу породицу то је већ рутуна и готово све сами радимо до вађења кромпира, тада су нам потребни радници, то су људи са којима радимо већ неколико година и задовољни смо”, рекао је Урош Гујаничић.

Ови вредни људи кажу да забрана пестицида на њихову производњу неће утицати, јер они ни до сада нису користили хемију како би сачували производ, који је код њих опстајао чак и до лета.

„Колико година већ сејемо кромпир, никада нисмо прскали против клијања, имамо добро складиште и успевамо да сачувамо кромпир и до првог јуна”, рекао је Радош.

 

 

ГЗС/Агропрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


krompir nova varos agropres

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.125.761 посета
Тренутно на сајту: 338 посетилац(a)