Afirmacija sporta u selima suvoborskog kraja 


Zbog početka raspusta pojačan saobraćaj na važnijim putnim pravcima              Seoski višeboj u Jablanici od 14. do 16. juna              U nedelju preventivni pregledi u čačanskoj Opštoj bolnici              Šokiran sam neistinama koje je iznela Jerotijević preko političkog „biltena” Ozon pres              Počele prijave šteta u Gornjem Milanovcu              Vladimir uzgajivač prasića iz Prijevora o novoj aplikaciji za tovljenje svinja              Svečano otvaranje Radničkih sportskih igara u nedelju              Postignut načelni dogovor u četiri tačke sa malinarima i hladnjačarima              SOČ osudio navodno nasilje, da li je „napad” izmišljen utvrdiće nadležni              Srbiju čeka sunčan i topao vikend, temperatura do 30 stepeni              Zvaničnici lokalnih samouprava Prijepolja, Priboja i Nove Varoši uputili su čestitke povodom nastupajućeg Kurban bajrama              Od sutra počinje kontrola vozača trotineta             

 
Afirmacija sporta u selima suvoborskog kraja
Trenutno na sajtu: 195       |       Podeli:
23.05.2024 | 0 коментар(а)



Gornji Milanovac - Sve brži tehnološki razvoj u velikoj meri olakšava izvršavanje svakodnevnih obaveza i čini život lakšim i
Afirmacija sporta u selima suvoborskog kraja, Foto: OS Ivo Andrić, Pranjani




funkcionalnijim. Na žalost, osim neospornih benefita, korišćenje moderne tehnologije u svakodnevnom životu doprinelo je smanjenju kretne aktivnosti kako kod odraslih tako i kod dece. Oko 75 odsto mladih između 11 i 17 godina, kao i svaka 4. odrasla osoba nedovoljno su fizički aktivni.
Opšte je poznato da redovna fizička aktivnost i kretanje kod dece doprinosi jačanju mišića, pravilnom rastu kostiju, podstiče pravilnu koordinaciju pokreta i pravilno držanje tela, razvija osećaj za ravnotežu i spretnost. Kretanje doprinosi jačanju imuniteta i štiti od viška kilograma. Takođe, blagotvorno deluje na srce, krvotok i disanje. Svakodnevno kretanje i fizička aktivnost razvijaju osećaj odvažnosti i odgovornosti kod deteta, pomažu u jačanju samopouzdanja, kao i u oslobađanju od agresije i negativnih emocija na zdrav način.
Postoji mišljenje da su deca sa seoskog područja fizički aktivnija od dece u gradu, ali to je samo delimično tačno. Smanjenjem populacije na selu dovelo je i do toga da deca često nemaju društvo vršnjaka sa kojima bi podelili radost igre i kretanja, što dovodi da se deca okrenu alternativnim načinima druženja kao što su društvene mreže i „ONLINE“ igrice.


Zaposleni u OŠ „Ivo Andrić“ iz Pranjana svesni ovog problema preduzeli su niz mera kako bi se problem smanjene fizičke aktivnosti kod dece koja gravitiraju ka školi u Pranjanima sveo na minimum, a takođe mališanima bar u nekoj meri obezbedili sadržaji koji su dostupni njihovim vršnjacima u gradskoj sredini.
"Zahvaljujući motivisanju i animiranju učenika tokom nastavnog procesa , ličnim afinitetima učenika, kao i saradnjom sa sportskim klubovima u Gornjem Milanovcu formirane su četiri selekcije u različitim sportskim granama: karate (Karate klub „Čačak“), fudbal (FK „Junior“), odbojka (OK „Lotus“), košarka (KK „Despot“). Selekcija Karate kluba „Čačak“, selekcija iz Pranjana, koja treninge održava i u četvorogodišnjoj školi u Bogdanici, sa uspehom radi već duži niz godina, dok su fudbalska, odbojkaška i košarkaška selekcija formirane 2023. odnosno 2024. godine. Formiranje ovih selekcija je veliki uspeh imajući u vidu udaljenost Pranjana od Gornjeg Milanovca i Čačka," kaže Nenad Radović, profesor fizičkog vaspitanja.
Trenutno je oko dve trećine učenika svih uzrasta OŠ „Ivo Andrić“ obuhvaćeno planskim i sistematskim fizičkim vežbanjem i pri tome ne mislim samo na učenike matične već i drugih škola (Brezna i Kamenica) koje egzistiraju unutar kolektiva OŠ „Ivo Andrić“.
"Osim u ova četiri kluba, učenici suvoborskog kraja članovi su i drugih sportskih klubova: Streljačka družina „Dragan Jevtić Škepo“ Gornji Milanovac, FK „RED STAR“ Gornji MIlanovac, FK „Gaučosi“ Čačak, FK „Mladost“ Lučani. Takođe jedan broj učenika je član KUD „FRA“ i „ Dule Milosavljević ŽELE“ iz Čačka. Pokazatelj da su deca suvoborskog kraja motivisana da se bave fizičkim aktivnostima govori i entuzijazam sa kojim su učenici prihvatili da odlaze na časove plivanja na zatvoreni bazen „23. april“ u Gornjem Milanovcu. Ovom prilikom zahvaljujem se rukovodstvu opštine Gornji Milanovac koja je omogućila da učenici iz udaljenijih krajeva naše opštine osete zadovoljstvo boravka na bazenu van letnje sezone i nadam se da će saradnja biti nastavljena i u narednom periodu. Naglasio bih još i ovo da ulaganje u sportsko rekreativne sadržaje (sekcije, klubovi i infrastruktura) nije samo ulaganje u zdravlje populacije na određenom području, već i socijalno-ekonomska investicija. Možda raznolikost sportsko rekreativnih sadržaja neće zadržati stanovništvo da ostane na selu, ali je razlog više da ljudi ostanu ili se vrate na selo. Takođe, sportsko rekreativna infrastruktura povećava i turističku ponudu sela, što bi ljubitelje prirode i seoskog turizma privuklo da poseti sela suvoborskog kraja," kaže Nenad Radović, profesor fizičkog vaspitanja u ovoj pranjanskoj školi.

 

 

GZS




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


PRANJANI GORNJI MILANOVAC OS IVO ANDRIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 162.847.247 посета
Тренутно на сајту: 196 посетилац(a)