Нова Варош у борби за бебе 


Preko 1000 vozila u koloni, potpuni kolaps ka Zlatiboru              Festival profesionalnih pozorišta Srbije u Užicu od 13. do 20.maja              U Srbiji u martu više turista za 11,7 odsto nego pre godinu dana              Potpisani ugovori za pošumljavanje sa 38 lokalnih samouprava - novi drvoredi u Čačku, Ljuboviji, Arilju              Danas Komaranska košija na Boretinom brdu              Večeras na Kraljevom trgu koncert Baneta Mojićevića              Čačani će sutra u Borčevoj hali uživati uz pesme Lexington benda             

 
Нова Варош у борби за бебе
Trenutno na sajtu: 400       |       Podeli:
20.12.2017 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Нововарошка општина једна је од ретких локалних самоуправа у Србији која годишње из скромне касе за стимулисање рађања

и бригу о деци и породици издваја 3,5 одсто буџета. Међутим, пад наталитета са којим се годинама суочава ова средина представља и даље горући проблем. Од почетка године рођено је око стотину малишана, десетак мање него лане.

Пад наталитета одражава се у свим сферама друштва, а највише у образовним установама. Некада је грају у предшколској установи „Паша и Наташа“ правило више од три стотине малишана, сада је тај број далеко мањи.

„Тренутно је уписано 209 малишана, од тога је њих 56 предшколаца, односно само две групе у нашем објекту и три групе на теренима у селима Акмачићи, Божетићи и Кокин Брод. Ово је први пут после много година да имамо свега две предшколске групе, што ће се наредне године одразити и на број одељења у основним школама“, каже главни васпитач у ПУ „Паша и Наташа“ Дана Гудурић.

Слична слика је и у највећој нововарошкој основној школи „Живко Љујић“, где је у школским клупама пре само четири деценије седело око 1.800 ђака док је сада њих свега 739.

„Сада имамо више од хиљаду ђака мање него што је то било средином осамдесетих година. Упркос значајној подршци локалне самоуправе порасту наталитета, све више људи одлази из нашег града“, истиче директор ОШ "Живко Љујић“ Ристо Поповић.

Општина чини све што је у њеној моћи да заустави миграцију становништва и да поспеши повећање наталитета. За ову намену издвајају се значајна средства из локалне касе, док несебична помоћ често стиже и од државе.

Фото: Новости/А. Ровчанин

У циљу промоције популационе политике, председник Општине Радосав Васиљевић обишао је предшколце и ученике. Том приликом поделио им је беџеве, свеске и флајере уз поруку да своје родитеље замоле да им дарују брата или сестру.

„Једна смо од ретких локалних самоуправа у Србији која годишње из скромне општинске касе за стимулисање рађања и бригу о деци и породици издваја у просеку око 20.000.000 динара. Планирамо да и даље активно улажемо на пољу популационе политике, јер улагање у децу није трошак, већ залог за будућност“, наглашава Васиљевић.

МЕЂУ НАЈСТАРИЈИМА

На основу демографских података, просечна старост житеља Нове Вароши износи више од 47 година што је сврстава у ред оних чији су становници најстарији у Србији.

Новости/А. Ровчанин




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.814.087 посета
Тренутно на сајту: 400 посетилац(a)