Лазар Брајовић – ђачко искуство у САД 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Danas je Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti posle Velikog petka              U Srbiji danas oblačno, ponegde kiša i pljuskovi, a popodne prestanak padavina.              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Za lokalne izbore u Čačku pod rednim brojem 2 izborna lista advokata Ivana Ćalovića              Na Zlatiboru se traži krevet više              Predsednik Aleksandar Vučić i premijer Miloš Vučević položili su cveće i zapalili sveće na spomenik ubijenima u Malom Orašju I Duboni              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku             

 
Лазар Брајовић – ђачко искуство у САД
Trenutno na sajtu: 399       |       Podeli:
30.09.2017 | 0 коментар(а)



Пријепоље - Више од десет година Пријепољска гимназија учествује у програмима размене ђака са америчким средњим школама.

Чак четворо ученика је ове године након тестирања ушло у ужи избор за размену, а један ученик, Ирфан Шендељ је тренутно у Сједињеним америчким државама. Предходне школске године тамо је боравио Лазар Брајовић, који је овом приликом са нама поделио своје искуство.


Фото: Приватна архива

Лазар Брајовић је још од основне школе са задовољством учио енглески језик, јер је одувек желео да један део свог школовања проведе у иностранству. Прилика за то му се указала у Пријепољској гимназији, када је расписан позив за учешће на тестирању за одлазак у неку од америчких средњих школа.

,,Родитељи су ме подстакли да одрадим тестирање у првом кругу. Нисам то у почетку схватао озбиљно, али све је било другачије када сам добио стипендију коју иначе финансира Стејт департмент из Америке”, каже Лазар.


Фото: Приватна архива

Он је додао да је то програм Флекс који омогућава бесплатно школовање у периоду од 10 месеци у школама у Америци где се стиче искуство правог америчког тинејџера.

Лазар је био смештен код једне породице у Бруквилу у држави Индијана. Гостољубиви домаћини су Лазара водили у обилазак Великог кањона, Лас Вегаса и бројних националних паркова. Ипак, на њега је највећи утисак оставио тамошњи образовни систем.

,,Школа је тежа овде, тамо је ипак све практично. Рецимо из анатомије уместо неког пуког учења органа, професор је донео мачку и сецирањем би објаснио како функционишу који органи. Затим убацујући неке материје показивао би нам како би тај орган реаговао. Тако смо на мишиће жабе стављали разне киселине да видимо контракције мишића. Више се научи на практичном делу наставе, него што би научили на теориским предавањима”, наводи Лазар.

Фото: Приватна архива


Према његовим речима школа пружа пуно могућности за ваннаставне активности, па амерички средњошколци скоро цео дан проводе у школи. Вршњаци су га, каже, врло добро прихватили.

,,Нису знали ни шта је Србија, мешали су са Сибиром или Сиријом. Сви су хтели да се друже са мном. Да би стекао више пријатеља учланио сам се у пујно спортских клубова. Осим што сам усавшрио енглески језик, спознао сам и новог себе и из свих искустава, била она негативна или позитивна, доста сам сазрео”, рекао је Брајовић.

Он је додао да су искуства била више позитивна.

,,Свима бих препоручио да се пријаве на прогрем, тестирање у Пријепољу је прошло, али има и у другим градовима, сви заинтересовани могу да се информишу на сајту америчке владе”, каже Лазар.   


Фото: Приватна архива

Иако још увек није одлучио да ли ће образовање наставити у области медицине или техничких наука, Лазар каже да ће и за време студија тражити могућности за студентске размене.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.078.047 посета
Тренутно на сајту: 400 посетилац(a)