Rešava se veliki ekološki problem u Požegi, ministarka Vujović obišla radove na sanaciji i rekultivaciji nesanitarne deponije u Godoviku 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Rešava se veliki ekološki problem u Požegi, ministarka Vujović obišla radove na sanaciji i rekultivaciji nesanitarne deponije u Godoviku
Trenutno na sajtu: 363       |       Podeli:
11.07.2023 | 0 коментар(а)



Požega - Najveći ekološki problem opštine Požega, nesanitarna deponija na sedam hektara u Godoviku,



pored reke Đetinja, rešava se posle više decenija. Ministarstvo zaštite životne sredine dodelilo je opštini Požega sredstva na Javnom konkursu za sufinansiranje realizacije projekta sanacije i rekultivacije deponije, a radove na saniranju deponije danas je obišla ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

„Drago mi je što mogu da kažem da danas u Požegi rešavamo veliki ekološki problem i što uveliko teku radovi na saniranju nesanitarne deponije. Prošlog leta, na ovoj deponiji je zamalo došlo i do velike ekološke katastrofe, kada je izbio požar velikih razmera. Ono što je takođe važno jeste to što ćemo čišćenjem i saniranjem ove deponije, očuvati i reku Đetinja, koja je posle svake veće kiše bila zatrpana smećem jer je povlačila otpad sa deponije. Klisura Đetinja, da podsetim, proglašena je krajem juna za Predeo izuzetnih odlika i zaštićeno je područje treće kategorije“, istakla je ministarka Vujović.

U prvoj fazi radova na saniranju deponije u Požegi, koji će biti gotovi do kraja godine, rade se pripremni radovi i ubrzano otplinjavanje. Nakon toga, pristupiće se radovima na preraspodeli masa, to jest formiranju nove kasete otpada sa stabilnim kosinama i formiranju pristupnog puta na telu deponije te izvođenju radova na izgradnji obodnog kanala i sistema za prikupljanje procedne vode.

„Opština Požega već odvozi otpad na regionalnu deponiju Duboko i to je ono na čemu i Ministarstvo intezivno radi: i na izgradnji zelene infrastrukture i na saniranju deponija. Posvećeno radimo na izgradnji šest regionalnih centara i sa velikim zadovoljstvom mogu da najavim da će ovog leta početi radovi na izgradnji Regionalnog centra Kalenić. Kada je reč o sanaciji deponija, pored Požege, trenutno saniramo i velike nesanitarne deponije u Rumi, Zrenjaninu i Šapcu, a prošle nedelje smo potpisali ugovore sa 30 jedinica lokalne samouprave za čišćenje više od 170 divljih deponija“, rekla je ministarka Vujović.

 

MZŽS / GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


POZEGA DEPONIJA GODOVIK SANACIJA IRENA VUJOVIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.311.932 посета
Тренутно на сајту: 364 посетилац(a)