Укинута пресуда калуђеру из Чачка 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku              Danas slavimo Đurđevdan i Vaskršnji ponedeljak              Još jedan letnji dan u maju, temperatura do 28 stepeni              Na deponiji Duboko kod Užica proglašena je vanredna situacija             

 
Укинута пресуда калуђеру из Чачка
Trenutno na sajtu: 357       |       Podeli:
01.07.2021 | 0 коментар(а)



Чачак – Апелациони суд у Крагујевцу укинуо је пресуду Основног суда из Чачка

од 8. новембра 2019. којом је Чачанин Дарко Јовановића обавезан да у парници, ради накнаде нематеријалне штете, обавезан да тужиоцима, Исаилу Марковићу и његовој супрузи Наташи, обоје из Београда, исплати по 100.000 динара за претрпљене душевне болове због повреде части и угледа, кроз текст објављен на интернету, и још 113.600 динара за трошкове парничног поступка. Парница је враћена Основном суду у Чачку на поновно суђење – објавила је „Политика” у штампаном издању.

Укидање је уследило јер је другостепено веће нашло да је Законом о уређењу судова прописана надлежност Вишег суда у првом степену за суђење у вези накнаде штете при објављивању информација. Такође, жалбом туженог се основано указује да је првостепени суд своју одлуку засновао на непотпуно утврђеном чињеничном стању, тако што је извео закључак да је тужени сачинио и дао на објављивање спорни текст, али без вештачења стручњака за информационо – комуникационе технологије. По Јовановићевом овлашћењу, жалбу на пресуду поднео је његов бранилац Иван Ћаловић, чачански адвокат.

Иначе, у образложењу првостепене одлуке Основног суда у Чачку, било је наведено да је тужилац Марковић свештеник и намесник Храма Светог Томе Српске православне цркве у Јоханесбургу у Јужноафричкој Републици, а тужени Јовановић свештеник Епархије рашко – призренске у егзилу и „представља се под духовним именом архимандрит Пантелејмон, иако је од стране Српске православне цркве лишен свештеничког чина, монаштва и монашког имена”.

У првостепеном образложењу даље стоје други наводи из тужбе Марковића:
„Дана 8.7. 2016 тужени је на порталу анти – цензура.цом, портал прећутаних вести, објавио текст `Скривена љубавна афера и тајна насилне смрти на црквеном имању СПЦ у Јуханесбургу` који је написао и потписао тужени”.

У списима са суђења у Чачку стоји да је на имању у Јоханесбургу, једине Српске православне цркве у Африци, недалеко од храма живео Ненад Цвејић, а свештеник Марковић изјавио је на суду у Чачку да је „8. јануара 2016, тај Србин извршио самоубиство, што је полиција на лицу места констатовала.” Архимандрит Јовановић је у одговору на тужбу истакао да су интернет портали доступни сваком, објављени текст на порталу има потпис Српске дијаспоре ЈАР и не садржи потпис туженог и да он није аутор текста.

Поп и попадија су, иначе, тражили одштету од укупно милион динара али им је досуђена пет пута мања, а првостепену пресуду је изрекла судија Марица Гавриловић.

Пантелејмон је, додаје се у образложењу Основног суда у Чачку, по благослову патријарха Павла и владике Артемија 11 година био старешина храма у Јуоханесбургу, али је почетком фебруара 2014. по благослову патријарха Иринеја морао да преда дужност новопостављеном старешини, свештенику Исаилу Марковићу. Ту је другог дана Божића 2016. преминуо парохијан Ненад Цвејић.

 


ГЗС/„Политика”, Г. Оташевић

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


preduda kaludjer cacak

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.322.249 посета
Тренутно на сајту: 358 посетилац(a)