Субвенције за замену возила од 1. јануара 2024, конкурс ове године 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Danas je Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti posle Velikog petka              U Srbiji danas oblačno, ponegde kiša i pljuskovi, a popodne prestanak padavina.              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Za lokalne izbore u Čačku pod rednim brojem 2 izborna lista advokata Ivana Ćalovića              Na Zlatiboru se traži krevet više              Predsednik Aleksandar Vučić i premijer Miloš Vučević položili su cveće i zapalili sveće na spomenik ubijenima u Malom Orašju I Duboni              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku             

 
Субвенције за замену возила од 1. јануара 2024, конкурс ове године
Trenutno na sajtu: 299       |       Podeli:
17.02.2023 | 0 коментар(а)



Министар грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је да ће од јануара 2024. године
Илустрација, фото: РИНА

почети исплата субвенција за замену 144.000 дизел возила са старим моторима, Евро 1, Евро 2 или Евро 3, а да ће конкурс бити расписан током ове године. Он је додао да је једна од мера из плана за смањење загађења ваздуха који је усвојила Влада Србије на предлог министарске за заштиту животне средине Ирене Вујовић и да “министарству на чијем је челу част да буде део тог пројекта”.

Весић је за Курир ТВ рекао да у Србији има 2,8 милиона аутомобила, док их је 2012. године било 1,8 милиона, што значи да је за нешто више од 10 година регистровано милион нових возила.

Од 2,8 милиона, 560.000 је возила са старим моторима, Евро 1, Евро 2 или Евро 3, а то су највећи загађивачи, указао је министар.

„Зато смо предвидели да од 1. јануара 2024. године, укупно 102 милиона евра уложимо у замену 140.000 дизел возила. Држава даје субвенцију од 2.100 евра за замену путничког аута, 2.500 евра за лака теретна возила и 2.900 евра за аутобусе", прецизирао је Весић.

Власник старо возило предаје држави, која ће га рециклирати у складу а свим прописима.

„А, власник аутомобила који је дерегистрован може да купи ауто који није старији од 1. јануара 2015. године и који мора да има Евро 6 мотор. Зато позивам грађане да искористе ову прилику и да смањимо загађење", рекао је Весић.

Додао је да је носилац пројекта дерегистрације, односно замене дизел возила са старим моторима, Министарство за заштиту животне средине.

„Расписаћемо конкурс ове године и са исплатом крећемо 1. јануара 2024. Грађани могу да купе половни или нови ауто. Желимо да смањимо загађење и наставићемо са пројектом како бисмо помогли у замени свих старих возила, а све у циљу заштите и бољег квалитета ваздуха", рекао је министар Весић.

ГЗС/Телеграф бизнис




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.120.211 посета
Тренутно на сајту: 299 посетилац(a)