Mladi Čačani organizovali međunarodni filmski festival, KAMEO okuplja filmadžije iz cele Jugoslavije 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Mladi Čačani organizovali međunarodni filmski festival, KAMEO okuplja filmadžije iz cele Jugoslavije
Trenutno na sajtu: 429       |       Podeli:
06.07.2023 | 0 коментар(а)



Čačak - Od 12. do 15. jula, po drugi put će biti održan „KAMEO” – festival kratkometražnog studentskog filma u Čačku.



Ovogodišnje izdanje jedinog filmskog festivala u gradu na Moravi jeste iskorak ka internacionalnom diverzitetu: publika će, u toku četiri festivalska dana imati priliku da pogleda čak 43 ostvarenja studenata sa prostora bivše Jugoslavije i da učestvuje u diskusiji sa autorima.

Na festival dolaze autori iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Srbije, kako bi se povezali, poredili uslove, teme, ideje, nadanja.
„KAMEO je ove godine promenio učestalu festivalsku praksu, te je za selektore festivala odabrao predstavnike tri različite generacije iz lokalne zajednice. Namera organizatora je utvrđivanje korespondencije i komunikacije festivalskih filmova i festivalske publike. Dušan
Darijević (1964), Nikola Ćurčić (1997) i Dušan Stoiljković (2006) su selektorski predstavnici grada. Publika bira za publiku, a ovog puta, bira Čačak”, rekao je Nikola Topalović jedan od organizatora festivala.

Pored glavnog programa koji obiluje igranim, dokumentarnim, animiranim i eksperimentalnim filmovima kratke forme, posetioci će imati priliku da, u okviru pratećeg programa, učestvuju na dve filmske radionice.

„U saradnji sa Dokumentaristima Srbije (DOKSrbija) kroz interaktivna predavanja i panel diskusiju, imaćete priliku da se upoznate sa principima rada naših uspešnih filmskih autora, producenata, ali i festivalskih programera i distributera. U pitanju su Dejan Petrović, reditelj, producent i festivalski programer, Tea Lukač, rediteljka, Mihajlo Jevtić, reditelj i Petar Mitrić, distributer i festivalski programer, koji će otkriti učesnicima kako da na najbolji način da razviju sopstvene ideje, rade na svojim filmovima i razviju filmski jezik”, rekla je Katarina Bugarin i dodala da se druga radionica bavi osvešćivanjem naizgled uobičajenih, usputnih, ali suštinski egzistencijalnih pitanja pojedinca.

„Šta svakome od nas znači mesto iz kog smo ili ulica kojom prolazimo ili zgrada u kojoj živimo? Danas u gradovima živi preko 4.4 milijardi ljudi, odnosno 56% svetske populacije. Do 2050. godine, sadašnji broj stanovnika gradova će se udvostručiti. Ali kako doživljavamo gradove kroz koje prolazimo, bilo da su bili naši nekada davno ili su to danas, samo na jedan dan? Kako scenografija grada utiče na nas? Koliko se drugih gradova krije baš u tom gradu? Svako će imati priliku da zabeleži po jedan deo svog grada, a te sekvence ćemo zajedno sastaviti u prostorno-audiovizuelni kaleidoskop”, kazala je Katarina Marković, jedna do organizatorki festivala Kameo.

Program jedinog čačanskog festivala filma; Foto: Promo

 

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VESTI CACAK FILM FILMSKI FESTIVAL FESTIVAL FILMA KAMEO KRATKOMETRAZNI FILM

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.376.385 посета
Тренутно на сајту: 430 посетилац(a)