Mali: Deset hiljada dinara za decu stariju od 16 godina koja do sada nisu dobila pomoć podrške mladima 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Mali: Deset hiljada dinara za decu stariju od 16 godina koja do sada nisu dobila pomoć podrške mladima
Trenutno na sajtu: 438       |       Podeli:
19.07.2023 | 0 коментар(а)



Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da će jednokratnu finansijsku pomoc



dobiti sva deca rođena posle 21. novembra 2006. godine i da je na taj način rešen problem one dece koja su imala manje od 16 godina kada su isplaćivane mere podrške mladima, a sada imaju više od 16 godina.
Mali je dodao da će prijavljivanje, ukoliko danas zakon koji pomoć reguliše usvoji Skupština Srbije, početi 20. avgusta, a trajaće do 20. septembra.


"Nakon toga do kraja septembra isplatićemo 10.000 dinara svim majkama za decu do 16 godina. Ovo je nastavak ozbiljne politike koju vodimo još od kada je korona krenula. Da pomažemo našim građanima, onima kojima smatramo da je ta briga najpotrebnija", rekao je Mali za RTS.

Naglasio je da je Zakon o jednokratnoj pomoći majkama za svu decu do 16 godina osmišljen na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da će to obećanje dao roditeljima sve dece biti ispunjeno do kraja septembra .

"Svakoj majci ili hranitelju, staratelju, ocu isplatiti 10.000 dinara jednokratne pomoći. Za to je neophodno da se majke prijave, preko veoma jednostavnog procesa na koji su građani već navikli. Preko Uprave za trezor", pojasnio je Mali.

Istakao je da Vlada očekuje da će se prijaviti oko 1.000.190 dece da će za nju biti izdvojeno oko 12 milijardi dinara, a kako je rekao, isplatom ni na jedan način neće biti ugrožene javne finansije.

"Na ovaj način ne ugrožavamo naš ekonomski sistem već pokazujemo snagu. Veoma je teška situacija u svetu. Globalna kriza je očigledna. Velike zemlje su već ušle u recesiju. Pad BDP-a. A Srbija i dalje ima pozitivan rast BDP-a, a mi hoćemo da kroz podizanje plata i penzija obezbedimo ekonomsku aktivnost", istakao je Mali.

Kazao je da poštuje mišljenje Fiskalnog saveta, ali se ne slaže s njihovom ocenom da ove mere nemaju kapacitet da podstaknu privredni rast.

"Ako imate veći dohodak, mogućnost da kupujete više roba i usluga, time obezbeđujete kompanijama u Srbiji koje zapošljavaju milione grašana, da rade i proizvode. To je ekonomija 1 na 1. Samo što ljudi to ili ne razumeju ili imaju neke druge namere", objasnio je Mali.

Ministar je rekao da je ulaganje u građane i podizanje standarda veoma važno za razvoj.

"Ne vidim razlog da ne podižemo penzije, plate i da ne pomažemo majkama sa decom. Onima za koje smatramo da je naša pomoć najpotrebnija. Na ovaj način pokazujemo i stablnost javnih finansija i snagu naše ekonomija u trenucima kada rastu troškovi života. To ne možemo da zanemarimo", istakao je Mali.

Dodao je da će pored pored zakona Zakon o jednokratnoj pomoći majkama za svu decu do 16 godina Skupština Srbije danas zasedati i povodo još 25 zakona koji bi trebalo da doprinesu daljem razvoju zemlje i podizanju životnog standarda.

"Recimo Zakon o planiranju izgradnje. Potpuno novi sistemski zakon koji treba da doprinese većem razvoju naše građevinske industrije i ulaganju u infrastrukturne projekte", naglasio je Mali.

Mali je rekao i da će pored zakona na dnevnom redu biti i ratifikacija "veoma važnih finansijskih sporazuma".

"Čak 12, kojim obezbeđujemo finansiranje za nastavak ulaganja u moravski koridor u Ruma-Šabac-Loznica auto-put, brzu saobraćajnicu Dunavska magistrala, od Požarevca do Golupca. Takođe, 200 miliona evra dodatnih sredstava za ulaganje u zdravstvo, nabavku opreme i rekonstrukciju opštih bolnica po celoj Srbiji. Zakon koji nam obezbeđuje dodatna sredstva za tri izgradnju nova tehnološka parka. I u Nišu i u Kruševcu, i u Čačku. Veoma važno za naše mlade i podršku IT industrije", rekao je Mali.

Dodao je da se na taj način nastavlja razvojna politika Vlade Srbije.

"Ono što je za nas važno je to da idemo od prvog septembra idemo sa povećanjem plata 5,5 odsto za prosvetare, za medicinske sestre, za negovateljice u ustanovama socijalne zaštite. Još 10 odsto svima njima i ostalima u javnom upravi ide povećanje plata od 1. januara. Zatim, 5,5 odsto vanrednog indeksacija penzija od 1. oktobra i od 1. januara najmanje 14,5 odsto povećanje penzija. Tako da ćemo mi od januara imati prosečnu penziju 390 evra", naveo je Mali.

 

 

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


novac za mlade

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.323.413 посета
Тренутно на сајту: 438 посетилац(a)