Edukacija čajetinskih učenika o javnim politikama 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Edukacija čajetinskih učenika o javnim politikama
Trenutno na sajtu: 282       |       Podeli:
05.04.2024 | 0 коментар(а)



Čajetina - Učenici đačkih parlamenata srednje Ugostiteljsko - turističke škole i osnovnih škola sa



teritorije opštine Čajetina imali su priliku da saznaju nešto više o načinima kako se vodi javna politika i kako i oni i svi ostali građani mogu da utiču na njeno vođenje. Zamenica direktora Republičkog sekretarijata za javne politike Vlade Srbije Sanja Mešanović ih je upoznala sa načinima kako i oni mogu da se uuključe u donošenje odluka na korist svih građana, kako u lokalnoj sredini, tako i na niovou čitave Srbije.

Zamenica direktora Republičkog sekretarijata za javne politike Vlade Srbije Sanja Mešanović

„Do sada sam o javnim politikama pričala mladim liderima u regionu i onim malo starijima i mogu reći da imam tremu kada o ovoj temi po prvi put pričam sa učenicima osnovnih i srednje škole. Institucija u kojoj radim je osnovana pre skoro 10 godina upravo kao agent promene. Mi unosimo nove prakse u rad državne uprave kako bi je učinili bližom građanima, jer je ona upravo njihov servis. Na jedan jednostavan, ali i provokativan način, ću pokušati da pokažem budućim građanima opštine Čajetina i Srbije na koji način mogu da utiču na one javne politike i one odluke koje se njih tiču, i da ih na taj način učine efikasnijim i potpuno u njihovom interesu”, rekla je Sanja Mešanović.

Koordinatorka Učeničkih parlamenata sa teritorije opštine Čajetina Ivana Milojević je istakla da je cilj ovakvih susreta „da deca shvate kako mi kao građani možemo da učestvujumo u kreiranju politika. Da li je to uopšte moguće, da li tamo neki vladari iz senke, ljudi koje gledamo na televiziji, isključivo odlučuju o pravcu javnih politika ili mi kao građani možemo da odlučujemo o tim politikama, u kom pravcu će se one kretati”, rekla je Milojević.

I sami učenici su bili veoma zainteresovani za proces donošenja odluka na lokalnom i republičkom nivou tako da je predsednik Učeničkog parlamenta OŠ „Dimitrije Tucović" sa Zlatibora Kosta Đurović istakao da učenici žele da čuju kako se donose odluke u skupštinama, kao i da svojim radom pomognu u dobrotvornim akcijama koje organizuje opština. Sličnog mišljenja je i Jovana Lojanica, učenica trećeg razreda Ugostiteljsko-turističke škole iz Čajetine i predsednica Učeničkog parlamenta, koja je prenela razmišljanja svojih školskih drugova da bi želeli da znaju kako se donose odluke u skupštini, pogotovu one koje se i njih lično tiču.


GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cajetina ucenici javna politika

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.654.785 посета
Тренутно на сајту: 283 посетилац(a)