Шта ће бити са Титовом вилом на Златибору? 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Шта ће бити са Титовом вилом на Златибору?
Trenutno na sajtu: 560       |       Podeli:
09.10.2020 | 0 коментар(а)



Чајетина - Скоро да нема места на територији бивше Југославијe у ком не постоји грађевина
Титова вила данас се налази у средишту градилишта, Фото: РИНА

намењена у част доживотном председнику. У скоро самом центру планине Златибор, Јосип Броз Тито добио је своју вилу, у којој је боравио пет пута, о чему сведоче слике које се могу видети у једном од београдских музеја.

Данас се ова грађевина налази у средишту градилишта које ће ускоро бити нови туристички комплекс назван „Titova vila Apartments and spa“. Менаџер пројекта, Данко Врховац, рекао је у изјави за агенцију РИНА, да ће бити урађена рестаурација виле у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе, јер је она једини објекат у центру Златибора који је проглашен за културно добро.

Рестаурација виле биће завршена на пролеће следеће године, Фото: РИНА

„Планирано је да рестаурација буде готова на пролеће следеће године. Прво ће се радити кров, затим фасада, а потом и ентеријер виле. Након тога она ће бити отворена за посетиоце, који ће моћи да је обиђу и виде чак и неке аутентичне предмете из тог периода“, рекао је Врховац.

Око виле ниче туристички комплес, Фото: РИНА

Изградња туристичког комплекса у овом делу српске планине подразумева инвестицију вредну око 15 милиона евра, а простираће се на површини од 1,8 хектара и имаће шест стамбених јединица.

„Наш план је да се први станари у три објекта уселе у наредна два месеца, до августа следеће године требало би да буду усељена два и 2022. године још један. Комплекс се налази на надморској висини од преко 1.000 метара надморске висине, и имаће богат садржај за све посетиоце у виду Музеј ресторана, спа центра, безена и парка за децу“, каже Врховац.

Јосип Броз Тито на Златибору 1959. године, Фото: Архива Музеја "Југославија"

Грађевина која је названа Титова вила, првобитно је припадала адвокату пореклом из Горњег Милановца. Вила је, затим, након Другог светског рата кроз процес експропријације проглашена за Титову вилу, а крајем шездесетих година постала је власништво РТС-а.

После је ресититуцијом, враћена старим власницима и коначно продата инвеститорима који око виле сада граде туристички комплекс.

 

РИНА / ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cajetina zlatibor tito vila restauracija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.106.450 посета
Тренутно на сајту: 561 посетилац(a)