Dragulj iz šume: Sremuš leči mnoge bolesti, najbolji za detoksikaciju organizma 


Majsko vreme i danas varljivo: Promenljivo oblačno, a u pojedinim delovima zemlje obilnije padavine              Đedović potpisuje memorandum za projekat fabrike solarnih panela              Danas jedni slave Dan pobede nad fašizmom, a drugi - Dan Evrope              Srednjoškolci koji izaberu dualni model će dobijati od države 5.000 dinara mesečno              Crvene mrlje plutaju Limom              Opština Lučani raspisala poziv za predloge kandidata za opštinska priznanja             

 
Dragulj iz šume: Sremuš leči mnoge bolesti, najbolji za detoksikaciju organizma
Trenutno na sajtu: 272       |       Podeli:
22.04.2023 | 0 коментар(а)



Čačak - Ako na planini ostetite miris belog luka budite sigurni da se u blizini nalazi sremuš. Moćna samonikla biljka koja posle duge zime obnavlja telo



i čisti organizam od glave do pete. Nadaleko je poznat i kao medveđi luk, jer krepi i ove krupne životinje, navodi agencija RINA.

- Nakon zimskog sna, prvo što potraže po šumi jeste ovaj divlji beli luk. Za njih je to vitaminska bomba koja ih nakon hibernacije vraća u život. Pojedu ovo tri, četiri puta i okrepe se. Ne kaže se uzalud - zdrav kao medved", rekao je Zoran Ćeriman iz Čačka, kod koga je na Zelenoj pijaci već godinama unazad, u ovo doba, najprodavaniji upravo sremuš.

Sezona njegovog branja traje u maju, a na padinama Jelice ima ga u izobilju. Berači se kući vraćaju sa punim korpama divljeg belog luka, a veoma tražen bio je u vreme vanrednog stanja. Oni koji dobro poznaju lekovito bilje kažu da sremuš čisti organizam od toksina, ima antibaktirijsko i antivirusno dejstvo.

- Vrlo je zdrava za krvne sudove, za jetru i žuč. Može se koristiti kao salata, začin, a žene od njega prave pite i meleme. Najbolji je kad se napravi sa rakijom komovicom. Isecka se i stavi u flašu. Miris belog luka ova biljka ima samo dok se jede, a posle se ne zadržava i ne isparava. Po izgledu najviše liči na đurđevak", kaže Biljana Đorđević iz sela Slatinska banja podno Jelice.

Ono što je siguno jeste da sremuš višestruko pomaže i to na nekoliko načina, jer se iz njegove berbe svi vrate preporođeni. Boravak u šumi i potraga za biljem puni baterije, naročito sad posle perioda izolacije i boravka u zatvorenom prostoru.

GZS/RINA




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.659.674 посета
Тренутно на сајту: 273 посетилац(a)