Изложбом Мераклије отворен Жестивал 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Изложбом Мераклије отворен Жестивал
Trenutno na sajtu: 357       |       Podeli:
23.08.2022 | 0 коментар(а)



Ужице - Седми међународни фестивал природе и културног наслеђа Жестивал је привредно туристичка манифестација чији је главни циљ

очување традиције, промоције и пласмана аутентичних производа овога краја. Његов задатак је да представи широј јавности природне ресурсе, културно-историјско наслеђе и традицију региона Западне Србије кроз културно уметничке садржаје и изложбе као што је и ова под називом „Мераклије“, приређена у част фестивала”, истакао је отварајући изложбу и “Жестивал”, заменик градоначелника Ужица Драгољуб Стојадиновић.

 

Народни музеј Ужице по први пут у оквиру ове манифестације приређује изложбу у галеријском простору Јокановића куће, етнографском споменику културе који је једно време био познат и под називом пецара, у власништву једне од најбогатијих трговачких породица у Ужицу, породице Јокановић, који су се бавили трговином вина и ракије и били власници неколико кафана у вароши крајем XИX и почетком XX века. Управо веза између Јокановића куће, односно пецаре и Жестивала понукала је ауторе ове изложбе да на њој презентују материјал из етнографске збирке Народног музеја Ужице: посуде од дрвета, керамике и стакла које су служиле за ношење, чување и конзумирање ракије и вина.
“Пуне три деценије бројним едукативним садржајима, радионицама програмским и изложбеним активностима презентујемо културну башти ну нашег града и управо због тога ми је веома драго што баш из ове ризнице “Жестивал” креће на свој осмодневни пут”, истакла је директорка Народног музеја Ужице Славица Стефановић, пожелевши организаторима да овај фестивал траје још дуго и да се сваке године изнова рађа са новим идејама и садржајима у циљу очувања традиције и неговања културе сећања.

 Према речима председника Организационог одбора “Жестивала” Бранислава Митровића већ седам година фестивал усмерава пажњу и труди се да заштити, препозна и сачува дух града Ужица.

“Један град чини градом његова стварност али и митови у његовој прошлости, један град чине улице, тргови утврђења, али и библиотеке, галерије музеји. Град чине улице и сокаци, али и многи слојеви историје закопани испод њих. Град чине људи и приче које стварају и све то представља дух једног града. Зато запамтите да ако нестане духа нашег града он ће постати град духова”, поручио је Митровић.
ијана Ристовић музејски саветник, етнолог, Невена Пантић виши кустос и Мира Ћуковић конзерватор, аутори су изложбе “Мераклије”, која између осталог обухвата и фотографије из фондова Народног музеја Ужице , које приказују начин печења ракије и атмосферу у кафанама тог доба.
Прво фестивалско вече употпунио је и театар Инат извођењем фрагмената из представе “Чудо у шаргану”.

 

 

 

 

ГЗС / Град Ужице




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.512.351 посета
Тренутно на сајту: 358 посетилац(a)