Гради се споменик на Годуну, дуг прецима који су дали живот у Великом рату 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku              Danas slavimo Đurđevdan i Vaskršnji ponedeljak              Još jedan letnji dan u maju, temperatura do 28 stepeni              Na deponiji Duboko kod Užica proglašena je vanredna situacija             

 
Гради се споменик на Годуну, дуг прецима који су дали живот у Великом рату
Trenutno na sajtu: 474       |       Podeli:
12.11.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - У току су завршни радови на изградњи споменика палим борцима у Првом светском рату на кабларском брду



 Годун, где се одиграла једина битка на подручју Чачка у Великом рату 1914. године.

Мештани Врнчана покренули су иницијативу да се изгради споменик по пројекту чувеног чачанског архитекте Милоша Радовановића, како би одали почаст својим прецима који су страдали часно се борећи. Како истиче председник Савета Горичани Миодраг Каранац, њихова немера је да се овим пројектом уједно обогати туристичка понуда овог краја, како би млади имали разлог да остану на својим огњиштима.

„Недалеко одавде је планина Каблар, затим планина Оровица, споменик Милошу Обреновићу у Горњој Добрињи. Ми богатимо туристичку понуду и покушавамо да сачувамо ове крајеве, које је захватила миграција са села у градове” - рекао је Каранац у разговору за Глас западне Србије.

Изградњу споменика подржао је град Чачак, уложивши милион и двеста хиљада динара у реализацију пројекта, навео је помоћник градоначелника Чачка Милан Бојовић. Идеја је да споменик има облик метка са крстом на врху и да сачува успомену на изгинуле српске војнике.

„Морамо се сећати жртава које је српски народ претрпео током Великог рата. Поставили смо циљ да ово у најскоријем року завршимо, у контексту бројних активности које се овде реализују и у инфраструктурном развоју Овчарско-кабларске клисуре, уз огромну подршку Владе Републике Србије. Преко 200 милиона динара је током ове године уложено у развој овог краја, док је из локалне касе за споменик издвојено милион и двеста хиљада динара” - казао је Бојовић.

Поред осталих пројеката на Овчару и Каблару, недавно је асфалтиран и пут у Врнчанима, што је само једна од активности којима се остварује примарни циљ: да села у овом крају остану жива и да ово подручје дивних природних лепота покаже туристички потенцијал који поседује.

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


godun kablar spomenik veliki rat

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.259.998 посета
Тренутно на сајту: 475 посетилац(a)