У Шумадији потекла ракија од малине: Да ли ће се уместо шљивовице служити малиновача? 


Vučić na CNN o krizi na Kosovu: Srbija želi stabilnost u regionu, ne treba nam eskalacija, treba nam mir              I prvi junski dan oblačan sa lokalnim pljuskovima              Tri dana trajala potraga za beguncem - ilegalno prešao granicu a drogu sakrio u napušten objekat kod Bistrice              Prosečne plate u zapadnoj Srbiji oko republičkog proseka: Najviša u Lučanima, najniža u Ivanjici              Od danas javni poziv za subvencije za autohtone rase              Kablarci mole ekologe da im ne ruše budućnost: Uvek smo znali šta je za nas dobro, ne treba nam vaša „briga”, već država koja će da ispravi vekovnu nepravdu prema našem kraju              Muzički festival PRiČA od 15. do 18. juna             

 




У Шумадији потекла ракија од малине: Да ли ће се уместо шљивовице служити малиновача?
11.11.2019 | 0 коментар(а)



Топола – Нема домаћинства на селу које се у јесење дане не дими и из ког се не осећа мирис прве ракије која је потекла из казана.

Кад прераде у пољу, вредни домаћини подложе казан и са нестрпљењем ишчекују прву љуту капљицу, по којој се одређује каква је ракија.

Домаћинство Јовановић из села Загорица недалеко од Тополе, од давнина се бави печењем ракије, али оне традиционалне шљивовице. Међутим, ове године на том имању је потекла прва малиновача и купиновача.

„Поред наше обавезне и далеко препознатљиве, шљивовице пекао сам ракију од свих врста воћа које успева код нас. Чак и од неколико врста јужног воћа, све то из радозналости, да видимо каква је. Ове године сам по први пут пекао ракију од купине и малине. Врло је једноставан процес али мислим да нема неког смисла, радити на веће количине. Арома и квалитет добијене ракије није по мом укусу, очекивао сам много више. Они који су имали прилике да пробају ову ракију се не слажу са мном, кажу да је добра“, рекао је за ТопПрес Драган Јовановић.

Наш домаћин открива како тече процес припреме ове ракије:

У Шумадији се пече ракија и од малине, фото: ТопПрес

„70 килограма  купине ставим у посуду у којој ће превирати  (ферментирати), потом додам 10 килограма шећера растопљеног у 30 литара вруће воде и онда све то добро измиксујем уз помоћ хилтија и мерача за глет масу. Ферментација креће непосредно после мешања. После три недеље кљук иде у казан и приступа се печењу  (дестилирању). Један казан овако припремљеног кљука дао је 18 литара ракије јачине 20 гради . Исти је поступак и приликом припреме кљука од малине, мушмуле, дудиње, јагоде, банане“, објашњава Јовановић.

Да ли би нашу традиционалну шљивовицу могле да замене неке нове врсте ракија, попут малиноваче или купиноваче, Јовановић каже, не,  и додаје:

„После искуства са свим овим воћем и ракијама  добијеним од њега савет који бих дао онима који се баве овим послом или планирају да тек почну је да ракију пеку од шљиве, грожђа , крушке, кајсије и дуње. Остало није вредно труда, једино неке мање количине али на више не“, поручује Јовановић.

ГЗС/ ТопПрес








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


rakija malinovaca topola

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 142.562.591 посета
Тренутно на сајту: 257 посетилац(a)