Адвокатура у Ивањици некада: судије и адвокати спавали у колибама, медведи бежали од људи 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Адвокатура у Ивањици некада: судије и адвокати спавали у колибама, медведи бежали од људи
Trenutno na sajtu: 453       |       Podeli:
08.10.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - Према доступним и расположивим подацима, адвокатуром као регистрованом професионалном делатношћу се прво или међу првим у Ивањици

бавио Живко (Благоја) Луковић из Ивањице, раније судија Општинског суда у Ивањици, и то у периоду пре Другог светског рата и после њега, наводи у монографији „Адвокатска комора Чачак 1972-2022” адвокат Велисав Мићић из Ивањице.
„Пресељењем своје адвокатске канцеларије, основане 1952. године, из Београда у Ивањицу 25. септембра 1955. године, адвокатуром се у овоме граду потом бави и мој отац Петар (Велисава) Мићић, рођени Ивањичанин. У моменту одржавања Оснивачке скупштине Основне адвокатске коморе у Чачку дана 8. октобра 1972. године у редовима адвоката је и Крста (Петра) Лукачевић из Ивањице. Ова два адвоката се укључују у рад орга- на Коморе од оснивања, и то тако што је Лукачевић изабран за члана првог Управног одбора, а Мићић за делегата Скупштине Адвокатске коморе Србије. Сем њих двојице, у то време се адвокатуром бави и Слободан (Арсенија) Парпура из Ивањице, и сва тројица су имала успешне и дугогодишње каријере.

Територија општине Ивањица је велике површине (око 1.100 км2), у то време нема квалитетних путева, па се на терен ишло на коњима. Надлежни Срески суд из Чачка је заказивао расправе на лицу места тако што су одређивани увиђаји у више предмета у континуитету, па се на терену боравило и целу радну седмицу, па и дуже. Ноћило се и у дрвеним колибама у планини. Становништо је у селима било бројно. Вођени су спорови око права службености или својине на просторима где сада нема никога, где су путеви зарасли, а земљу нико не обрађује. Некада су се медведи на тим просторима склањали од људи, а сада на више места постоје табле са упозорењима да се човек чува медведа.

У међусобном контакту у тим релативно дугим временским периодима током увиђаја, створени су односи колегијалног поштовања и међусобног уважавања, како између адвоката, тако и са судијама и судским особљем, што нико никада није ни покушао да злоупотреби јер је постојао апсолутни интегритет и ауторитет који није могао бити нарушен ни дружењем, ни у кафанама ван радног времена, нити се то уопште доводило у питање, а за разлику од садашњег односа странака према суду и, нажалост, и подјединих адвоката међусобно. Дешавало се у старој згради суда у улици Бошка Петровића да странка изује обућу пре уласка, али не због своје простоте, већ због ауторитета институције и њених службеника. У међусобном односу адвоката је важило правило да се сукоби и несугласице остављају у судници, а испред врата и у свакодневним односима владало је правило поштовања и другарства.

Крајем осамдесетих година и надаље број адвоката се знатно повећава, а са- дашње стање и односи између адвоката су општепознати, као и неопходост потребе да се они унапређују и поправљају ако адвокатура жели да опстане као независна и самостална професија.”

АК Чачак/ГЗС, Г. Оташевић

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.587.124 посета
Тренутно на сајту: 453 посетилац(a)