I Miloš Veliki stiže na Ljubić da se pokloni Tanasku 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
I Miloš Veliki stiže na Ljubić da se pokloni Tanasku
Trenutno na sajtu: 325       |       Podeli:
14.06.2023 | 0 коментар(а)



Čačak, Ljubić - Monodrama „Miloš Veliki - Knjaz sprski” po tekstu Milovana Vitezovića biće izvedena u sklopu manifestacije „Carski i Tanaskovi dani”



na brdu Ljubiću, 24. juna u 20.30 časova na pozornici pored spomenika slavnom srpskom ustaniku, barjaktaru Tanasku Rajiću.

Monodramu igra poznati pozorišni glumac Aleksandar Dunić u režiji Milana Rusa.

Inače, pored monodrame na Ljubiću će 23. i 24. biti održana manifestacija koja je svojevrsni čas istorije, posvećen srpskim stradalnicima sa Kosova u vreme Svetog kneza cara Lazara i Tanasku Rajiću, kome će se prvi put u istoriji, pokloniti i njegovi preci iz cele Srbije.

Naime, 24. juna u 14.00 časova, 41 najbliži potomak ovog ustanika zajedno će zapaliti voštanice na grobu u kojem počiva obezglavljeno telo srpskog junaka. Dan ranije, biće podignuto srednjovekovno selo u kojem će vitezovi u oklopima imati prikaz borbe na konjima, a posetioci će moći da razgovaraju sa njima, da u svojim rukama osete luk i strelu i drugo srednjovekovno oružje. Biće tu i sokolari koji će takođe imati pokazne radionice sa pticama koje su vekovima služile za lov, a na srednjovekovnom bazaru naći će se ono što se u to vreme prodavalo (na pijaci).


Održaće se svojevrsno takmičenje u besedništvu i recitaciji koje obuhvatuju kosovski ciklus i period iz Prvog i Drugog srpskog ustanka. Na pozornici će se pojaviti vrsni glumci, kao što je Ljuba Tadić i Aleksandar Dunić, vrsni istoričari i književnici kao što je predsednik udruženja Književnika Srbije Miloš Janković, i pesnici i književnici Gordana Vlajić i Lune Levajac. Održaće se i dva koncerta u izvođenju grupe „Srbski pojci” koji će u petak u 21.30 se predstaviti publici sa sjajnim muzičkim numerama iz srpske istorije, dok će sledeći dan u isto vreme nastupiti Bilja Krstić.

GZS

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vesti cacak monodrama ljubic manifestacija carski tanaskovi dani

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.555.609 посета
Тренутно на сајту: 326 посетилац(a)