Čačak i Prijepolje dobijaju nove vrtiće 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu             

 
Čačak i Prijepolje dobijaju nove vrtiće
Trenutno na sajtu: 417       |       Podeli:
28.04.2023 | 0 коментар(а)



Ministarstvo prosvete finansiraće izgradnju još tri nova vrtića u okviru Projekta “Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje”



– u Aleksandrovcu, Čačku i Prijepolju, najavio je danas u Vladi Republike ministar prosvete Branko Ružić, navodi se na sajtu Ministarstva prosvete.

U cilju realizacije projekata ministar prosvete Branko Ružić potpisao je sporazume o saradnji sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem, predsednikom opštine Aleksandrovac Mirkom Mihajlovićem i predsednikom opštine Prijepolje Dragom Popadićem.

„Ministarstvo prosvete nastavlja sa implementacijom politike koja ima za cilj povećanje obuhvata dece sistemom predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Današnjim potpisivanjem sporazuma o izgradnji tri nova vrtića stvaramo uslove za prijem u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja još 500 mališana. Ovim dajemo konkretnu podršku lokalnoj samoupravi, odnosno lokalnoj zajednici, građanima i građankama u tim sredinama“, izjavio je ministar Branko Ružić.

Za izgradnju novog vrtića u Čačku izdvojeno je preko 110 miliona dinara, prostiraće se na oko 1200m2 i obezbediće 120 novih mesta za mališane koji će biti podeljeni u šest grupa.

„Uz veliku podršku Vlade Republike Srbije, najzad ćemo moći da se pohvalimo još jednim vrtićem u našem gradu, koji će pripadati Predškolskoj ustanovi „Moje detinjstvo“. Gradićemo potpuno novi objekat u Zablaću, u kome će biti mesta za 120 mališana. Ovaj vrtić će moći da pohađaju deca iz Zablaća, Ježevice, Viljuše, Baluge, Vape, Mršinaca i okolnih sela. Upravo želja lokalne samouprave jeste da deca sa seoskog i gradskog područja imaju iste uslove i u vrtićima, i u školama. Ono što činimo za naše najmlađe sugrađane je naš najveći ponos, a ovo je samo još jedna u nizu aktivnosti gradske vlasti za bolje uslove za svu decu u našem gradu”, izjavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Izgradnjom novog vrtića u Aleksandrovcu, koji će se prostirati na preko 1530m2 stvoriće se uslovi za prijem u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja 180 dece koja će biti podeljena u 9 grupa. Vrednost investicije je oko 180 miliona dinara.

Novi vrtić u Prijepolju obezbediće 200 novih mesta za decu predškolskog uzrasta koja će biti podeljena u 10 grupa i prostiraće se na više od 1350m2. U izgradnju novog objekta biće uloženo preko 140 miliona dinara.

„Izgradnja dečijeg vrtića na Bostanama za nas je od višestrukog značaja. Imajući u vidu da je opština Prijepolje devastirana, sa izraženom migracijom, ovim projektom stvaraju se uslovi za kvalitetniji život naših građana. Izgradnjom vrtića otvoriće se nova radna mesta, smanjiti lista čekanja za vrtić, roditeljima omogućiti kvalitetnije obavljanje radnih zadatka, a našim najmlađim sugrađanima bezbrižan boravak u savremeno opremljenom vrtiću. Posebno naglašavam da je ovo izgradnja prvog objekta od javnog značaja u poslednjih 30 godina“, izjavio je predsednik opštine Prijepolje, Drago Popadić.

Ministarstvo prosvete, uz podršku Svetske banke, realizuje Projekat „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ kroz koji ulaže u izgradnju i dogradnju vrtića, adaptaciju prostora u lokalnim samoupravama, čime se obezbeđuje 11.000 novih mesta za mališane.

Kroz ovaj projekat izgrađeno je ili započeta izgradnja 12 vrtića – u Sremskoj Mitrovici, Žitorađi, Doljevcu, Merošini, Loznici, dva u Kruševcu, Vladičinom Hanu, Prokuplju, Tutinu, Smederevu, Šidu. Predstoji početak izgradnje u Novom Pazaru, Petrovcu na Mlavi i Kragujevcu.

Projekat „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, osim proširenja kapaciteta predškolskih ustanova, posebnu pažnju posvećuje i unapređenju predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz uvođenje Novih osnova programa, kao i znanja i veština stručnih kadrova kroz mentorsku podršku i obuke za vaspitače. Bitan aspekt programa je i inkluzija dece od najranijeg uzrasta.

Izjave predsednika Prijepolja i gradonačelnika Čačka emitovane u emisiji „Jutro” na Prvoj televiziji:

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


prosveta vrtici prijepolje cacak

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.852.490 посета
Тренутно на сајту: 418 посетилац(a)