Svečano otvaranje nove piste na Nikoli Tesli 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Svečano otvaranje nove piste na Nikoli Tesli
Trenutno na sajtu: 352       |       Podeli:
07.06.2023 | 0 коментар(а)



Kako je prilikom ceremonije svečanog otvaranja nove, umetnute, piste 12R/30L na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ kazao ministar



građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, „Vansi je o svom troškom platio III B kategoriju“ za novu poletno-sletnu stazu. Vesić je ovo izneo tokom prezentacije radova na izgradnji nove piste predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, konstatujući da ovaj trošak nije bio prvobitno predviđen koncesionim ugovorom, opisujući ga kao pozitivan gest francuske kompanije.

 

Prema Vesićevoj izjavi, operacije vazduhoplova će tako biti moguće i uslovima smanjenje vidljivosti, odnosno umetnuta pista neće imati ograničenje u tom pogledu. Sistem za instrumentalni prilaz i sletanje imaće obe piste ali samo na pravcima 12L i 12R, dok će, kako Tango Six saznaje, umetnuta pista će na pravcu 30L imati opciju VOR i RNAV (što zavisi od opreme letelice, ne aerodroma) prilaza. Obe piste imaće dakle CAT III B klasifikaciju.

 

Prilikom ceremonije otvaranja moglo se čuti da će Belgrade Airport početi sa radovima rekonstrukcije na pisti 12L/30R „za koji dan“. Ministar Vesić je kazao da je u pitanju „renoviranje tri sloja“. Očekuje se da se kompletna rekonstrukcija nove piste završi u prvoj polovini 2024. godine, nakon čega će novoizgrađena pista ostati u upotrebi kao paralelna rulna staza i kao alternativna pista, u slučaju potrebe, o čemu je Tango Six detaljno pisao u ponedeljak. Nakon završetka radova, ceo sistem poletno-sletnih staza i manevarskih površina biće proširen sa nekoliko rulnih staza za brzi izlazak sa piste, kazali su iz menadžmenta aerodroma.

U jednom trenutku tokom događaja predsednik Srbije je konstatovao da Er Srbija trenutno ima 200 miliona evra na računu (nakon usmene potvrde jednog od direktora kompanije) i da su letovi iz Čikaga rasprodati do kraja jula.


– Dužina nove piste iznosi 3.500 metara, 100 metara duže od postojeće, ukupne površine od oko 210.000 metara kvadratnih. Projektovana je u skladu sa najnovijim standardima u pogledu kapaciteta opterećenja i korišćenih materijala i omogućava opslugu svih kategorija vazduhoplova. Nova glavna pista opremljena je sistemom za sletanje pri uslovima smanjene vidljivosti. Projekat uključuje i izgradnju pripadajućih manevarskih površina i četiri nove rulne staze, dok će postojeće tri biti rekonstruisane. – saopšteno je iz kompanije Belgrade Airport.

– Puštanjem u rad nove piste, uz proširenje i modernizaciju terminala, parkinga, pristupnih saobraćajnica i manevarskih površina, značajno uvećavamo kapacitete beogradskog aerodroma. Spremni dočekujemo period oporavka saobraćaja i projektovani rast, uz fokus na naš cilj da omogućimo da Aerodrom Nikola Tesla može da opsluži 15 miliona putnika godišnje do kraja perioda trajanja koncesije. – izjavio je Fransoa Berizo, generalni direktor kompanije.

 

 

GZS / Tango Six




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.376.967 посета
Тренутно на сајту: 352 посетилац(a)