Милутин из Горачића открива зашто је све више нежења у драгачевском крају, снајке неће да оду од мајке 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs              Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar”              Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao             

 
Милутин из Горачића открива зашто је све више нежења у драгачевском крају, снајке неће да оду од мајке
Trenutno na sajtu: 279       |       Podeli:
11.10.2022 | 0 коментар(а)



Лучани – Пронаћи своју сродну душу и животног партнера није лако, али чини се да је још теже онима који су одлучили да остану живети у руралном подручју.
Фото: РИНА

Само у три драгачевска села има око 30 нежења. Милутин Вељовић своју срећу тражио је прво у родном месту, али и у другим селима, на градске девојке чак није ни бацао око, али све је било узалуд.

„Није било игранке ни весеља које ја нисам обишао. Распитивао сам се код рођака, ишао свуда редом. Желео сам у кући да имам жену, пријатеља и сапутника, али све оне кажу – ми на село нећемо, имаш краву и имање. И тако ниједна није хтела да живи овде у Горачићима”, рекао је за РИНУ овај дргачевски нежења.

Највише неожењиних момака у селима је преко педесет година, а искусне нежење тврде да је девојкама увек био милији градски момак.

„Мајке овим нашим сеоским девојкама од малена причају – немој ћеро овде да се удајеш, да те крава млати репом. Саветују их да иду у град, да раде било какав тежак посао и да у граду нађу мужа”, рекао је Милутн.

Међутим, не спори Милутин да на селу мора да се ради, али опет си сам свој газда и не зависиш од других љиди, нити чекаш плату од првог до првог.

„Да се не лажемо, жена мора да уђе у шталу. Мора да ради око стоке и око њиве. Посла има за све, али то се дели на двоје, ја сам ту да помогнем и одменим кад год могу, јер у кући је битна слога”, изјавио је Милутин и додаје да га ја самачки живот научио свим пословима.

„Знам да кувам, да месим и испечем хлеб, направим сир и кајмак. Моја жена само би била ту да мало помогне, никако да све сама ради”, прича овај домаћин ког би свака жена пожелела.

Иако девојке у широком луку избегавају да се удају на село и ту су се мало правила променила, а Милутин каже да се у домћинствима данас више питају снајке него мајке.

„Родитељи се не мешају, ако снајка са свекром и свекрвом не може фино да се слаже одмах се раздавајају, живе под посебним кровом и они долазе као гости на кафу, ништа више”, рекао је Милутин.

Поред нежења, у селима има и доста девојака које се нису удале, па изгледа да су се на уским драгачевским стазама ипак многи заобишли.

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.023.317 посета
Тренутно на сајту: 280 посетилац(a)