Михајловић: Ове године 22 жене убијене у партнерском насиљу 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Михајловић: Ове године 22 жене убијене у партнерском насиљу
Trenutno na sajtu: 387       |       Podeli:
30.11.2020 | 0 коментар(а)



У Србији су од почетка ове године у партнерском насиљу живот изгубиле 22 жене, каже потпредседница Владе и председница Координационог тела
Михајловић: Ове године 22 жене убијене у партнерском насиљу, Фото: ГЗС

за родну равноправност Зорана Михајловић и позива све жене и девојчице које трпе насиље да то и пријаве.
"Пријавите насиље, нисте саме", поручила је Михајловић женама и девојчицама изложеним насиљу.
Она је позвала и оне који знају да се насиље над женама и девојчицама дешава да га пријаве.

Навела је да је једини начин да се изборимо против насиља над женама и девојчицама да свако од нас да свој допринос.

Михајловић је рекла да је у претходних 10 година у Србији у партнерском насиљу убијено више од 320 жена и упозорила да је, статистички гледано, просечно на сваких 10 или 12 дана по једна жена губила живот.

После састанка о покретању нове фазе пројекта "Интегрисани одговор на насиље над женама и девојчицама" са амбасадором Шведске у Србији Јаном Лундином и директорком УНДП у Србији Франсин Пикап, Михајловић је рекла да је само кроз тај пројекат претходних 10 година уложено 4,4 милиона евра.

Она каже да се на састанку разговарало о наставку рада шведске владе и УНДП-а на том заједничком пројекту.

Навела је да је једна студија у Србији показала да сваки четврти младић сматра да је нормално ударити шамар партнерки и најавила да ће се много више разговарати са младим људима како би скренула пазнзја о томе да такво понашање није дозвољено.

Сматра да о насиљу над женама треба стално говорити, а не само када се догоди неки немио догађај, те да треба чинити све да се оно спречи.

"Не желим да се тешим да је свуда тако у свету, него да учинимо све што можемо да се боримо против насиља", нагласила је Михајловић.

Навела је да су важне процене ризика и рад са починиоцима насиља.

Михајловић је одговарајући на питања новинара изразила уверење да ће нови Закон о родној равноправности предвидети да свака локална самоуправа има саветника за родну равноправност.

"Све сигурне куће у Србији сада дају женама могућност, а то је почело прво у сигурној кући у Сомбору, да када дођу поред бесплатне правне помоћ и помоћи психолога и другог, могу да науче разне занате и тако се економски осамостале. То су много сигурне куће почеле да раде", рекла је Михајловић.

Истакла је да је су промењени многи закони до сада како би се смањило насиље над женама, али да то, ипак, није довољно и да све зависи да ли ће жена пријавити насиље.

"Број пријава насиља расте, јер су зене, ипак, кренуле да пријављују насиље. Највећи проблем су и даље Ромкиње, жене са инвалидитетом које пријављују насиље 0,01 одсто, али и жене са села које немају никаква права јер нису нису власнице ничега и раде отприлике да би да би могле да спавају у тој кући".

Михајловић је нагласила да је ту највећи проблем, као и да жене морају да знају да ће када пријаве насиље неко бити уз њих и да ће им помоћи.

Одговарајући на питања новинара, рекла је да ће подржати сваку измену закона и иницијативу која може да смањи насиље над женама.

Истакла је да треба радити још и када је реч о примени свих тих закона.

Такође, указала је на значај да немамо поновљено насиље и злочине над женама и да је неопходна боља процена ризика и рад са починиоцима.

Амбасадор Шведске Лундин подсетио је да је 2016. потписао претходну фазу пројекта и да му је драго да сада улазимо у другу фазу, јер морамо да се боримо са насиљем свуда и да заједно нађемо решења за изазове.

"Ова тема је од значаја и за ЕУ интеграције и Поглавље 23, владавину права. У том духу реализујемо овај пројекат. Настављамо успешну сарадњу. У новој фази бавићемо се насиљем на свеобухватан начин, од превентивног рада са младима и родитељима, подршке националним институцијама, до рада са починиоцима".

Каже да се интегративан приступ са Владом Србије и на челу са Координационим телом показао као најадекватнији.

"Захвални смо потпредседници Михајловић за посвећеност, ангажованост и стратешко усмеравање на целокупној агенди родне равноправности", рекао је Лундин.

Пикап је подсетила да УНДП и друге агенције Уједињених нација које учествују у заједничком пројекту - УНИЦЕФ, УН Wомен и УНФПА већ деценију континуирано пружају подршку институцијама и невладиним организацијама у Србији, у њиховим напорима да спрече насиље и осигурају заштиту жена и деце који су му изложени и захвалила Координационом телу што води овај пројекат на националном нивоу.

Заједнички напори агенција УН-а, у сарадњи са националним партнерима, и уз подршку Владе Шведске, допринели су ефикасној примени међународних конвенција, као и националних закона у овој области, рекла је она.

"Имајући у виду апел УН да нико не буде изостављен, у претходне три године приоритет нам је био да обезбедимо уједначен одговор свих институција на насиље, као и једнак квалитет услуга подршке женама и девојчицама које су преживеле насиље, у свим локалним срединама. Зато смо били усредсређени на подршку институцијама на локалном нивоу, истовремено радећи са децом и младима на превенцији насиља".

Како би се унапредила заштита од насиља обучили смо више од 1.000 полицајаца, тужилаца, радника центара за социјални рад, здравствених и образовних радника, напонула је Пикап.

Каже да ће у наредном периоду подршка УНДП-а, УНИЦЕФ-а, УН Wомен и УНФПА у Србији бити усмерена на едукацију јавности о проблему насиља над женама и девојчицама и унапређење примене постојећег законодавства, како би се смањио ризик од ескалације и понављања насиља, подстакло пријављивање насиља и обезбедила боља заштита за жене и девојчице из рањивих група.

 

 

ГЗС / Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


rodna ravnopravnost mihajlovic partnersko nasilje zene

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.869.925 посета
Тренутно на сајту: 388 посетилац(a)