ATP Irrigation-Arrigoni противградне мреже за српске пољопривреднике 


Danas se obeležava Duhovski utorak              Danas promenljivo oblačno, mestimično sa kišom i pljuskovima              Proglašena vanredna situacija u Kosjeriću, 4 500 stanovika bez pijaće vode              Ministri Vesić i Tanasković u Ivanjici zbog poplava, sastanku prisustvuje i direktor Srbijavode              Tanasković: e-Agrar će pravilnije usmeriti novac za subvencije u poljoprivredi              Puzović: izgradnjom obaloutvrde biće rešen problem plavljenja škole u Kovilju, radovi kreću sutra              Vesić: Radiće se pet kilometara puta od Kovilja do Bratljeva              Ženu sa decom udario autobus u Ljigu             

 
ATP Irrigation-Arrigoni противградне мреже за српске пољопривреднике
28.09.2017 | 0 коментар(а)Кнић - Стандардизовано међуредно растојање при садњи плантажа у Србији не постоји, па је и само постављање

противградних мрежа захтевно. Фирма ATP Irrigation која се осим дистрибуције истих, бави и монтирањем, пронашла је начин да реши проблем пољопривредних произвођача. Срећко Зарић из Кнића одлучио се за италијанску Аригони противградну мрежу и један је од ретких који ју је поставио и пре самог заснивања засада.

,,Ми смо се одлучили за ту Аригони мрежу баш из тог разлога што је дуготрајна, отпорна на ниске и високе температуре, сами видите какав је резултат ње, постоје те много јефтиније, али морали би на две три године да мењамо копче, гуме и мреже, због чега би два пута радили инвестицију, боље Аригонијева мрежа јер гаранција је 20 година, стварно смо презадовољни, иначе је и спасила наш нови засад. Ми сад тренутно имамо 73 ара, купили смо њиву од 70 ари, да проширимо још један, мислимо да се на дуже стазе бавимо, око 20 так година, да се инвестиција исплати”, каже Зарић за Агропрес.

Да је инвестиција исплатива на самом почетку заснивања засада потврђује Зарић који ће са ATP Irrigation наставити сарадњу и у наредном периоду.

Срећко Зарић из Кнића који се одлучио за италијанску Аригони противградну мрежу, фото: Агропрес

,,Планирам систем за наводњавање да поставим и користићу Аригонијев програм јер Миле Радисављевић, власник фирме из Београда који сарађује са овом италијанском фабриком, није само дистрибутер, већ и саветодавац за воћаре. Када смо кренули у ову причу, ми, моја породица и ја нисмо ништа знали. Све савете које смо добили, применили смо, од анализе земљишта, до набавке сертификованог садног материјала, примене хемијских препарата и ђубрива. Ти савети злата су вредни и захвални смо Милету јер се испоставило да имамо најквалитетнију мрежу која је малине заштитила од града који је летос уништио већину воћара овог краја, али и пљускови који могу изазвати оштећења су нас заобишли захваљујући мрежи”, каже Зарић. Он додаје да је за разлику од других мрежа на тржишту, Аригонијева за десет одсто скупља, али је и квалитетнија.

,,Планирам да проширујем засад под малином и опет ћу на самом почетку поставити Аригонијеву мрежу, конкурисао сам за субвенције ресорног министарства које се тичу набавке противградне мреже тако да ћу покрити трошкове са повраћајем од 50 одсто од вредности инвестиције. Битно ми је да сам засаде на најбољи могући начин осигурао са Аригони мрежом коју не морам да мењам на пет година, већ може да траје колико и сам засад. Верујем да сам 100 одсто осигурао од града, сунца, олује, невремена, али и сенчењем и вентилацијом постићићу већи принос, а и у наредној парцели прво ћу да поставим мрежу, па тек онда саднице”, додаје Зарић за Агропрес.

Срећков малињак, као и код већине воћара у Србији нема стандардно међуредно растојање, па је урађено парцијално покривање редова, једноставно и практично решење које не захтева додатне конструкције. Ипак, тешко је обезбедити за свако међуредно растојање мрежу одговарајуће ширине, али је фирма која се бави дистрибуцијом и постављањем, пронашла решење.

Фото: Агропрес

ATP Irrigation већ тринаесту годину продаје системе за наводњавање, кап по кап, за воћарство и повртарство, диструбутер је противградних италијанских мрежа, увози и дистрибуира холандске фриго саднице јагода, стопостотно безвирусне, саднице боровнице, али обезбеђује и њихов сигуран откуп, а већ деценију је у организованој производњи и откупу корнишона у региону Крушевца. Овога пута, у Книћу је представила противградну заштиту веома лако прилагодљиву било којем међуредном растојању.

,,Код нас немамо стандардну производњу као што је то на западу, да се користе два три међуредна растојања, код нас сваки произвођач има сопствено међуредно растојање и онда не можете како хоћете да покријете ту плантажу и да имате 100 врста мрежа са 100 различитих ширина. Трагајући за решењем како да помогнемо произвођачима, дошли смо до идеје које смо спровели у дело. Било које међуредно растојање када је у питању малина и купина, можемо решити са две до три мреже које покривају средишни део изнад плантаже, а онда у средини међуредног растојања имамо један празан простор који је технолошки много битан. Ако саставимо мреже с леве и десне стране, онда нам је већа влажност и с леве и с десне стране, влажност ваздуха се повећава, аутоматски већи су проблеми са ботритисом, више пестицида за заштиту, а самим тим поскупљује се производња,а исто је проблем у време опрашивања, односно у време цветања, јер пчеле не лете радо испод противградне мреже када је она састављена и аутоматски се то одражава на слабији принос и последња ствар је што када је мрежа састављена и већа влажност испод мреже, берачи у време бербе теже беру, напорније им је и аутоматски учинак берача, односно цена радне снаге по килограму убраног производа је већа. Овим решењем, тзв. парцијалним покривањем, ми имамо три у један, три бенефита која свакако и технички и технолошки обезбеђују много успешнију, стабилнију и поузданију производњу, мање инвестиционих трошкова и са бољим и повећаним учинком на берби”, каже Миле Радисављевић, власник ATP Irrigation за Агропресс.

Разлике на тржишту од најјефтиније до најскупље противградне мреже у цени су десет одсто, али у квалитету и року трајања дупле. То ће најпре потврдити управо они који су куповали јефтинију, па су након мање од пет година морали да је мењају, па их је ново инсталирање коштало дупло скупље.

Аригони мрежа, фото: Агропрес

,,Разлике у времену трајања су минимум дупло. Ако конкретно посматрамо плантажу малине која у експлоатацији треба да траје око 15 так година, ако ви ставите јефтинију мрежу која има фабричку гаранцију пет година, она тешко да ће да добаци 10. Ви ће те морати два пута да промените за животни век те плантаже, два пута ће те морати да инсталирате мрежу, имате једну додатну демонтажу, онда ту 50 одсто пластичних елемената ће морати да се промени и то неће бити 10 посто јефтиније него ће бити више него дупло скупље. Ако у старту купите праву мрежу, врхунског квалитета са одговарајућом дебљином нити, са одговарајућом УВ резистентношћу, да то не буде мање од 1.000 килоленглија, то је јединица којом се мери УВ отпорност, ви онда једном инсталирате ту мрежу и та мрежа минимум у пракси служи 15 година, од 15 до 20 година, практично износи животни век плантаже, било да је малина, јабука, она када се монтира на новој плантажи треба свакако одабрати најквалитетније решење”, додаје Радисављевић.

Ако ви монтирате на некој плантажи јабуке противградну мрежу која је стара 10 година, онда можете и јефтинију мрежу, али на новим плантажама свакако без размишљања најбоље је решење нова, добијате 50 одсто субвенције за регистровано пољопривредно газдинство, када остварите тај повраћај онда стварно мислим да нема потребе за великим ризиком, јер ви немате штету само те године,од града имате две године, плус трошкови заштите и резидбе”, каже Миле Радисављевић за Агропресс.

Фото: Агропрес

ATP Irrigation је неколико година трагао за квалитетнијим произвођачем противградних мрежа јер је превасходно желео да на тржишту буде препознатљив по квалитету и да када једном угради систем за наводњавање или противградну мрежу, произвођач буде миран, односно да мрежа издржи животни век плантаже.

,,Определили смо се за италијанску фирму Аригони која је основана 1936. године, они имају 81 годину традиције и препознатљив је на свим континентима. Следећи разлог је тај што Аригони има производњу нити, код нас у Србији имате произвођаче мрежа који купују те нити, а Аригони их сам производи и препознатљив је по квалитету, отпорности и року трајања. То је изузетно озбиљна компанија која првенствено полаже на квалитет, а цена је таква која кроз рок трајања оправдава, јер она ће свакако бити далеко исплативија када служи преко 15, 20 година, него мрежа која је у набавци 10 посто јефтинија. Оно што њихове мреже издваја од осталих јесте мрежа са окцима 2,7 пута 8,4 која има 48 грама по метру квадртном, која има дебљину нити 0,32 мм. Та мрежа не само да штити од града, већ од провале облака, крупних кишних капи које разбија на ситне да не би дошло до оштећења у фази цветања, а самим тим и умањењу приноса”, каже власник ATP Irrigation.

Када је реч о системима наводњавања, искуства са терена су поражавајућа јер се они још увек не користе довољно. По површини која се наводњава, на дну смо лествице, свега три одсто обрадиве површине се наводњава.

,,Без наводњавања није могуће остварити врхунске резултате, јер биљке као и човек морају добити храну и воду у одређено време,у одређеној дози. Произвођачи на памет укључују системе, време наводњавања и дужину саме прихране, не поштује се наука, па су и приноси мали. Они који инвестирају у противградне мреже и системе за наводњавање, боље да иду на аутоматизацију, а да смање површину засада за један хектар, јер ће им принос бити знатно већи, а имаће једну инвестицију мање”, додаје Радисављевић.

Фото: Агропрес

Ако је неопходно испројектовати систем кап по кап ATP Irrigation савладава висинске разлике и удаљености од бунара до плантаже 2,5 километара где је постигнуто два литра воде у секунди.

,,Произвођач воћа у Дубони код Младеновца је имао плантажу која је од дворишта била удаљена 2,5 километара и 180 м висинске разлике. На плантажи смо за систем кап о кап обезбедили сваког секунда 2 л воде И на овај начин обезбедили наводњавање 5,5 хектара. Када се сабере вредност инвестиције, у првој години су трошкови исплаћени, а прави ефекат постигао се у другој години”, тврди Радисављевић.

Када је реч о боровници, ATP Irrigation има заокружени систем, од провере механичке и хемијске анализе земљишта која је неопходна да се уради пре самог заснивања засада.

,,У Србији влада мишљење да кисело земљиште погодује узгоју боровнице, али потенцијални произвођачи морају знати да поред киселости мора бити лако пропусно.

Ако у време летњег пљуска, за дан до два можете ући са мањим трактором, онда садите, ако не, немојте је садити”, саветује Миле Радисављевић.

,,Мора бити пропусно земљиште, јер боровници је специфицан коренов систем и ако ми поштујемо њене захтеве тај бизнис може бити профитабилан јер то је ретка воћна врста коју можете да експлоатишете преко 50 година. Ми смо водили произвођаче да виде у Холандији плантажу из 1953 године , јер то је бизнис који данас заснујете, и остављате га унуцима. Када имате одговарајуће земљиште, други корак је да обезбедите здраву безвирусну садницу, најбоље произведену технологијом ин витро из културе ткива, то вам гарантује врхунски квалитет, а само сертификованим садницама остварује и субвенције ресорног министарства”, додаје Миле Радисављевић за Агропресс.

Што се тиче садница јагода, ситуација у Србији је доста тешка. Код нас се традиционално саде плантаже тако што произвођачи сами оживљавају, сами производе саднице или узму од комшије, онда то иде у круг и резултат свега су приноси који су ниски. Поражавајућа је вест коју су изнели стручњаци у Врњачкој Бањи да је просечан принос у Србији по хектару три до четири тоне.

Апелујем на произвођаче и оне који се одлучују да заснивају нове засаде, да користе сертификовани садни материјал јер разлика у приносу је драстична, три пута је већи принос у односу на несертфиковане саднице. Велетрговци су научили да препознају шта је производња јагода са сертификованим садницама, шта је прва, а шта друга година производње. Апелујем на произвођаче да купују искључиво сертификовани садни материјал који ће им пре свега обезбедити одличан принос, а самин тим и пласман на тржиште. Уједно, на тај начин могу искористити и субвенције ресорног министарства и уложити у заснивање нових засада”, додаје Миле Радисављевић, власник ATP Irrigation за Агропресс.

Пољопривредним произвођачима се саветује да приликом одабира противградних мрежа бирају квалитет који се огледа у отпорности нити, али и гаранцијом која подразумева да мрежа издржи животни век саме плантаже. Према досадашњим искуствима, Аригони се доказао квалитетом у читавом свету.

Агропрес

 

 

 
Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


  


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 142.704.179 посета
Тренутно на сајту: 132 посетилац(a)