На споменик Драгољубу Дражи Михаиловићу, венце положили његов унук и представници ПОКС-а 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
На споменик Драгољубу Дражи Михаиловићу, венце положили његов унук и представници ПОКС-а
Trenutno na sajtu: 333       |       Podeli:
08.05.2022 | 0 коментар(а)



Равна Гора - На споменик вођи Равногорског покрета, армијском генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу, начелнику Штаба врховне команде Југословенске војске у отаџбини,
Фото: ГЗС

венце је поред осталих положио и његов унук, Војислав Михаиловић, председник ПОКС-а.

Михаиловић је том приликом поручио да ће ПОКС покренути иницијативу за подизање споемника Драгољубу Михаиловићу у центру Бегорада.


„Покрет Обнове Краљевине Србије, који је део коалиције НАДА, показао је овог пута да се Србија  буди, да Србија жели да гласа за људе који су национални исправно оријентисани, за људе који се враћај усвојим коренима, за људе који хоће да српску традицију врате на сцену и да то буде нешто што ћемо надограђивати новим вредностима и где ћемо заиста моћи да се поносимо и да истичемо то у Европи и да се нађемо равноправно са породицама европских народа. Покреће се иницијатива за подизање спменика моме деди, легендарном генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу. Да наша српска иницијатива буде српска, да одлука буде српска и да подизање споменика буде српско. Нису нама ту потребни ни Американци ни Арапи, јер, једноставно ово је наш великан, ово је нешто што смо ми чекали 70 година и зашто тај посао који је искључиво наш, не би самостално и обавили", рекао је Михаиловић.

Он је истако да би најбоље место за споменик Дражи у Београду било негде на Теразијама, јер како каже, када  хоћете некоме да дате велику почаст онда га ставите у центар. Михаиловић наглашава да је и он рођен у центру Београда и додаје да би волео да и његов деда у центру Београда има споменик.

 

Фото: ГЗС

Михаиловић је приликом посете Равној Гори навео какав је став његове странке и коалиције, обзиром да се ближи формирање нове владе. 


„Наша ситуација је сложена. Ја мислим да и они који се не баве политиком, већ осећају атмосферу да се Србија налази пред важним одлукама. Мислим да нам је Запад овога пута поставио `или-или`. Нема више да седимо на две столице, нити да причамо две приче. Моје мишљење и коалиција `НАДА` ће то заступати, је да ми са Западом радимо послове, да ми остајемо они који ће покушати да иду ка Европској Унији, мада ћу подсетити да смо ми евроскептици, не зато што смо против уласка у Европску Унију него зато што мислимо да се то неће никада ни десити. Али оне реформе које ми треба да урадимо, које се тичу правног система, правне државе, слободе медија, грађанских слобода. То су неке цвилизацијске вредности које би морали да уредимо ради себе самих, а не зато што неко други то од нас тражи. Ми не смемо окренути леђа ни Русији ни Кини, већ морамо по сваку цену задржати односе са њима, а цена тога колика ће бити, тек ћемо видети", казао је Михаиловић. 

На питање како би се његов деда понео данас, обзиром да је више био савезник запада него истока, Михаиловић каже: 

"Он је био савезник Запада, јер ја ћу вас подсетити, он је био регуларан официр ЈВуО. Он је се понашао као официр веран краљу и пошто је наша ондашња политика више била окренута Западу и предпостављам из једног основног разлога, а то је зато што смо на Истоку имали Совјетски Савез који нам није био баш близак, ни по уређењу ни по неким симпатијама. Ми смо имали приличну опструкцију од Совјетског Савеза јер смо ми, односно Краљевина Југославија примила део Руса и ми смо били једини у окружењу који нису признали Совјетски Савез. И због тога смо навукли велику мржњу и Својетског Савеза и Стаљина. Они су имали своје комунисте преко Коминтерне инсталиране овде. А мој деда није био окренут Западу, само зато што је веровао у њихове вредности, него је то, као  војник сматрао да је то посао ондашње државе. Иначе, ако већ причамо о њему и његовим идеолошким потребама и ставовима, он је поред тога што је био официр, био  човек широких видика и сматрао је да демократија и једнака права људи морају бити идеја водиља у некој будућности. И сигурно су те идеје биле презентоване и лево, код комуниста. Али далеко да је он имао симпатије према комунистима. Био је врло свестан да је то један погубан систем, не само за Југославију већ и за Србију, поготово. То се на крају обистинило и ето, можда и данас осећамо последице тога, погрешне наше политике у последњих седамдесет година", тврди Михаиловић. 

 Он је оценио и досадашњу владавину Александра Вучића, нагласивши при том да нико није могао да предвиди рат у Украјини.  

"Када причамо о неким делима и Вучићевим и његове странке, ми признајемо да је ту било и аутопута и одређене градње, било је ту много ствари које су урадили и која су њихова дела.  Али смо веома критички према ономе што је коруптивно, ономе што је лоше урађено, оно што је промашено, па све идоле државничке политике која мислим да нас је довела у једну ситуацију да се налазимо у врло тешкој позицији. Мишљена сам да се мало размишљало три или пет година раније, ми би сада били у бољој позицији. Мислим  да рат има и бржи крај и мислим да велике силе имају чак можда неки прећутни договор. Погледајте ко има највише интереса из тог рата. То су Американци и Руси. Али далеко од тога да треба подценити тај проблем јер има она стара изрека док се слонови играју трава страда. Ми смо у овој ситуацији та трава и требамо итекако гледати како ћемо избећи гажење нас самих", поручио је Михаиловић.


Иначе, Равна Гора, од распада друге Југославије, налази се у раскораку између политике и традиције. На Равној Гори подигнут је један од првих устанака против сила Осовине у поробљеној Европи. И домаћи политичари су знали да додју на Равну Гору. Долазили су Вук Драшковић, Велимир Илић, Војислав Шешељ. Ипак, већ више од деценије нико од обих политичара који су у неком тренутку чинили сами врх политичких опција у Србији, није појавио на скупу на Равној Гори.


Равна Гора оживи у мају месецу. Ту се још од Ђурђевдана окупљају симпатизери Равногорског покрета, Југословенске војске у отадзбини, поштоваоци лика и дела Драгољуба Михаиловића, као и потомци његових бораца. Још јуче, на Ђурђевдан, на простору на ком ће се скуп одржати, постављени су шатори и отворени многобројни угоститељски објекти. 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


draza ravna gora vojislav mihailović

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.497.147 посета
Тренутно на сајту: 333 посетилац(a)