Младожење и удаваче на трећи дан Светих Тројица хрле у драгачевску шуму за коју се верује да доноси срећу у проналску брачног партнера 


Veliki pad temperature - od 5 do 11 stepeni, tokom dana kiša              Nakon 30 stepeni - sneg, obelele livade i pašnjaci na Zlatiboru a snežne padavine u aparilu iznenadile i Čačane              Da slavimo i budemo humani: FK Borac 1926 Čačak - FK FAP Priboj, prihod od prodatih ulaznica ide u humanitarne svrhe              Nova praksa JP „Gradac” - oštećena imovina u saobraćajnim nezgodama biće finansirana iz osiguranja lica koje je izazvalo nesreću              Obuka za učenika edukatora o energetskoj efikasnosti              Vesić: Sraman dan i za Savet Evrope i za Doru Bakojani              GrO SNS Čačak - Đilasovci izgubili kompas, besprizorne laži umesto konkretnog političkog programa             

 
Младожење и удаваче на трећи дан Светих Тројица хрле у драгачевску шуму за коју се верује да доноси срећу у проналску брачног партнера
Trenutno na sajtu: 406       |       Podeli:
23.06.2021 | 0 коментар(а)



Лучани – У српским селима све је више неожењих момака, али и неудатих девојака.
Фото: РИНА

Зашто је то тако питања је много, а одговора нема. И док момци и девојке самују, судбину ипак не препуштају случају. Усред драгачевске шуме изнад села Котража, дуже од пола века они се окупљају на празник Свете Тројице, целивају посебно место и надају се да ће Бог услишити њихове молитве и упутити их на правог партнера. Овај догађај остао би у рубрици „нећете веровати“ да пракса није показала да ипак како кажу „нешто има“.

„До мене су стигле приче да су се момци оженили и добили децу само неколико месеци након што су дошли овде на овај велики празник. Ја сам решио да покушам, јер ништа ме то није коштало, мада сам и сам био скептичан. Дошао сам и заиста после неколико месеци упознао сам девојку са којом сам одмах знао да је то оно право. Добили смо и децу. Неки момци не верују и неће да дођу, али и даље су нежење“, рекао је за РИНУ Миленко Јанковић.

На месту где се данас налазе плоча и крст некада давно налазила се велика светиња, а мештани овог краја намеравују ту да поново саграде цркву. А легенда каже да да се управо ту давно причестио цар Душан кад је кренуо у јeдан од својих похода.

“Кад на свете Тројице неожењени момци дођу на сред овог буковика и замисле жељу везану за женидбу и породицу, то им се испуњава 100 посто. Имали смо у селу неколико таквих примера. Момци су долазили, помолили се Богу, а недуго затим би се у цркви венчали и добили синове. Оно што је приметно јесте да се последњих година за овај велики празник овде појављује све више девојака, у нади да ће се и њима услишти молитва и да ће пронаћи мужа”, каже Душан Јанковић из овог села.

Након што се литије у шуми заврше и кад поп отпева своје, тад у сред шуме почиње права забава а мештани се опусте уз добру музику и укусну храну. На шведском столу у Драгачеву можете пронаћи разне домаће ђаконије, а ужичко коло протеже се километрима.

“Певам скоро 20 година, али никад у оваквом амбијенту. Обезбедили смо агрегат за разглас, само једино што се плашимо да нас не удари гром”, кажу уз осмех музичари.

Да ли је легенда везана за ово место тачна, видеће се следеће године кад се упореди број неожењених момака али и број рођених беба у Србији, јер ово место посећују потенцијалне младе и младожење из читаве земље.

 

 

 

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


dragacevo suma nezenje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.284.997 посета
Тренутно на сајту: 407 посетилац(a)