Брнабић: Нулта толеранција за насиље у школама 


Danas pre podne sunčano, od sredine dana nestabilno sa kišom              Pravoslavni vernici danas obeležavaju treći dan Vaskrsa, Vaskršnji utorak              Danas isplata penzija samostalcima,vojnim i poljoprivrednim penzionerima             

 
Брнабић: Нулта толеранција за насиље у школама
Trenutno na sajtu: 365       |       Podeli:
21.04.2022 | 0 коментар(а)



Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да Влада има нулту толеранцију за вршњачко насиље и изразила уверење да ће то бити
Брнабић: Нулта толеранција за насиље у школама, Фото: ГЗС

случај и са наредном Владом, јер је то, како је рекла, једно од основних питања функционисања нашег друштва у будућности.
Она је отварајући конференцију о националној платформи за превенцију насиља које укључује децу "Чувам те" указала на значај ове платформе која је намењена деци, ученицима, родитељима, просветним радницима, али и државној управи и локалној самоуправи како би се системски борили против системског проблема.

Влада Србије основала ју је у марту 2021. године и представља најважнији резултат рада Владе Србије са синдикалним организацијама у просвети које представљају просветне раднике и огранизацијама цивилног друштва које се баве том темом.

"Ово је наша прва национална платформа која свима пружа могућност да пријаве злостављање деце, занемаривање, насиље и експлоатацију деце. Као таква, та платформа, ако је ми сви заједно провомишемо, ако је много људи користи и ако постане саставни део свих наших живота, представљаће огроман ресурс читавом нашем друштву да сву децу заштитимо и да директно утичемо на сво насиље које се тиче деце", поручила је премијерка.

Она је рекла да је за годину дана обукама на платформи "Чувам те" приступило преко 44.000 регистрованих корисника, а покренут је пилот пројекат у коме учествује 12 основних и 12 средњих школа у коме ће се претити ефекти рада родитеља и наставника на платформи.

Премијерка је додала да постоји огромно интересовање деце за чланке, савете и теме везане за дигитално насиље.

Брнабићева је најавила убрзање рада на платформи како би се омогућила пријава насиља на њој, али да се омогући умрежавање Центара за социјални рад, здравствених установа и полицијских станица.

"То све морамо да урадимо најкасније за четири до пет месеци и тек ће онда платформа имати своју пуну функционалност и омогућиће нам да пратимо све пријаве", истакла је премијерка.

Она је рекла да се важност овог проблема за Владу Србије најбоље види што се око тог пројекта окупило седам министарстава - Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство унутрашњих послова, Министарство трговоне, туризма и телекомуникација, Министарство за бригу о породици и демографију, Министарство здравља и Министарство здравља.

Министарства су потписала протокол о пружању међусекторских услуга на платформи "Чувам те" и обавезала се да ће координисано, путем платформе, грађанима пружати све информације у циљу спречавања насиља, као и да ће заједно креирати обуке за наставнике, ученике и родитеље на различите теме како би их подржали у превенцији насиља, коме да се обрате и како да пријаве насиље.

"Никада пре није постојало једно место и једна иницијатива на којој су сви ови ресори радили заједно", констатовала је Брнабићева.

 

 

 

 

ГЗС / Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.477.074 посета
Тренутно на сајту: 366 посетилац(a)