Боровница – поезија укуса 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Danas je Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti posle Velikog petka              U Srbiji danas oblačno, ponegde kiša i pljuskovi, a popodne prestanak padavina.              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Za lokalne izbore u Čačku pod rednim brojem 2 izborna lista advokata Ivana Ćalovića              Na Zlatiboru se traži krevet više              Predsednik Aleksandar Vučić i premijer Miloš Vučević položili su cveće i zapalili sveće na spomenik ubijenima u Malom Orašju I Duboni              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku             

 
Боровница – поезија укуса
Trenutno na sajtu: 418       |       Podeli:
02.10.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - Оно што је поезија у књижевности, то је воћарство у пољопривреди, па не чуди велико

интересовање публике из чачанског краја, али и целог региона за промоцију књиге о технологији гајења, заштите и прераде боровнице која је одржана у Малој сали Градске библиотеке у четвртак, 1. октобра.

Књига „Боровницаˮ аутора др Александра Лепосавића и др Дарка Јевремовића је јединствена научна монографија репрезентативног садржаја која је на различите начине посвећена свима који се баве проучавањем, узгојем или желе да започну производњу ове врсте.

Монографија је подељена у 13 поглавља, а тематика сваког поглавља је темељно обрађена са научног аспекта. Аутори се баве условима за гајење и производњу, технологијом производње садница, процесом подизања и неге младих засада, као и заштитом, врстама болести, гајењем у органском поступку, бербом, чувањем плодова и начинима прераде. На крају, дати су оријентациони финансијски предрачун за подизање засада, као и месечни календар радова у њима.

О књизи чији је издавач Научно воћарско друштво Србије говорили су аутори монографије и рецензенти др Зоран Кесеровић, редовни професор Пољопривредног факултета у Новом Саду, др Татјана Вујовић, научни саветник Института за воћарство у Чачку, др Тања Васић, доцент Пољопривредног факултета у Крушевцу и др Бранко Поповић, научни сарадник Института за воћарство у Чачку.

Рецензент др Зоран Кесеровић рекао је да оваква монографска дела доприносе развоју воћарства које је последњих 15 година доживљава експанзију. Др Татјана Вујовић је говорила о свеобухватности књиге коју могу користити студенти, истраживачи, произвођачи.

Др Тања Васић се осврнула на заштиту засада и штеточине које нападају саднице боровнице, а др Бранко Поповић је истакао да је врло битно што је боровница добила на актуелности, јер сваки почетак је тежак, а сада постоји могућност да ова култура постане национални бренд.

Аутори др Александар Лепосавић и др Дарко Јевремовић су захвалили свима који су помогли да ова монографија угледа светлост дана. Лепосавић је истакао важност кооперативности са произвођачима и да ниједан пројекат не би био успешан да није било људи који су били спремни да се упусте у подизање засада.

Ово је први програм након пресељења у нову зграду Библиотеке који промовише завичајно стваралаштво стручњака из области пољопривреде, технологије гајења, заштите и прераде воћа. С обзиром на одличну сарадњу релевантних институција са Градском библиотеком и велико интересовање публике овакви садржаји и у будуће ће бити заступљени у програмској шеми Библиотеке.

 

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak promocija knjiga dr aleksandar leposavic borovnica

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.060.450 посета
Тренутно на сајту: 418 посетилац(a)