Вучић: Можемо да разговарамо о свему, осим о признању и чланству Косова у УН 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Вучић: Можемо да разговарамо о свему, осим о признању и чланству Косова у УН
Trenutno na sajtu: 491       |       Podeli:
28.02.2023 | 0 коментар(а)



Србија је спремна да ради на имплементацији многих ствари из европског плана за Косово, али смо изнели и једну јасну и велику примедбу
Александар Вучић, Фото: ГЗС

- да нема разговора о међусобном признању, признању, нити чланству Косова у УН, рекао је председник Србије Александар Вучић.

„Рекао сам то и (француском председнику Емануелу) Макрону и (немачком канцелару Олафу) Шолцу у Минхену, и свим великим лидерима, знају то и (специјални изасланик Европске уније за дијалог Косова и Србије Мирослав) Лајчак и (високи представник ЕУ Жозеп) Борел, и поновио само то и јуче. Реч је о томе да не желим и не може да се разговара о међусобном признању, признању, и о уласку Косова у УН“, рекао је Вучић за РТС говорећи о јучерашњим разговорима са косовским премијером Аљбином Куртијом у Бриселу.

Вучић је поручио и да је за све остало отворен да разговара.

„Не због тога што нас то само води даље у нашем европском путу. који је важан, већ зато што је то добро за односе Срба и Албанаца. Тамо има безброј тачака које су важне“, казао је председник говорећи о европском предлогу споразума о путу ка нормализацији односа Србије и Косова.

Вучић је рекао да мапа пута није усаглашена на јучерашњем састанку у Бриселу, али да у је став Србије да у имплементационом плану не могу да стоје признање и чланство Косова у УН, и да о томе предстоје разговори.

„Радићемо на имплементационом плану како да уредимо регионално представљање, веома важна тема, како да урадимо царинске печате по споразуму из 2011. Борка Стефановића, радићемо на томе како да уредимо слободу и проток роба, капитала и услуга, радићемо на томе каква су права од екстериторијалности до посебне заштите за Српску цркву“, поручио је.

Објаснио је да је европски предлог де факто постао оквир за преговарачки процес о ком не може да се преговара, али је нагласио да док је он на функцији председника неће потписати, ни прихватити, ни формално, ни неформално признање Косова, ни улазак Косова у УН.

 


ГЗС/Н1




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ALEKSANDAR VUCIC VUCIC KOSOVO I METOHIJA KOSOVO METOHIJA KURTI BRISEL UN PREGOVORI PRIZNANJE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.900.504 посета
Тренутно на сајту: 493 посетилац(a)