Медијске слободе у западној Србији нису свуда исте (ВИДЕО) 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Медијске слободе у западној Србији нису свуда исте (ВИДЕО)
Trenutno na sajtu: 362       |       Podeli:
17.12.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - На питање да ли је задовољан медијском сликом града Чачка и односом новинара , помоћник градоначелника

за област месне самоуправе и инфраструктуре Милан Бојовић каже да је много важније да ли су грађани задовољни, истичући да верује да јесу, јер има пуно разлога за то. Што се њега лично тиче каже да никада није доведен у ситуацију да је нешто што је изговорено преточено у другачији контекст.

“Дешава се да некада кажемо и много више него што је тема догађаја, па ми који дајемо изјаве можда и треба да уобличимо то што кажемо или будемо јаснији, да не останемо недоречени и то је на свима нама који се бавимо јавним послом,” каже Бојовић.

Он је додао, да од када је на функцији у последње четири године, никада није позвао никога из медија како би нешто изјавио, али и да је увек доступан за њихова питања.

“Званичну сарадњу са новинарима сам почео током мајских поплава 2014. године, тада су медији показали велики степен одговорности и веома значајну улогу у решавању проблема наших суграђана, као и 2016 године. Медији су тада одиграли значајну улогу и многи проблеми не би били решени да није било њих”истиче Бојовић.

Помоћник градоначелника Чачка за месну самоуправу и инфраструктуру Милан Бојовић, фото: УММР

Он је подсетио да локалне телевизије, којих има три, имају сличне програме, за разлику од штампаних медија или портала у којима се може стећи утисак да живите у два различита града.

Новинар Вечерњих новости и власник портала ПП Медиа из Пријепоља Алем Ровчанин каже да би у Пријепољу у коме живи и ради требало да најлакше долази до информација, међутим, како каже, ту неретко наилази на баријере.

Ту су неретко поједини функционери , част изузецума, недоступни и не желе да пруже информацију, уз напомену да су седнице Општинског већа, у Пријепољу затворене за јавност, што новинарима заиста отежава рад”.

Ровчанин истиче да се врло често, медији који су блиски одређеним политичким партијама, позивају на неке додгађаје, док се остали медији не позивају, што може бити контрпродуктивно.

С тим у вези, Бојовић тврди да су у 21. веку, када друштвене мреже чине значајан медијски простор, све информације доступне, и уколико би дошло до било какве селекције, да би се путем дурштвених мрежа све то вратило као бумеранг.

“Данас су све информације доступне, само је питање тренутка да ли је то данас или сутра и нема разлога да се људи таквим стварима користе, нити је то генерално случај у Чачку.”

Он истиче да је Чачак увек био светионик медијске слободе.

Знате само како је било 2000. године, када је долазило до великих промена, све је почело од Чачка.Увек су се Чачани борили за слободу и јавну реч, код нас су се седнице Скупштине увек емитовале уживо, на све три локалне телевизије и све је транспарентно и доступно.

Са друге стране, новинар Алем Ровчанин осврнуо се на догађај који се односи на директора једне јавне установе у Пријепољу, који је оганизовао конференцију за новинаре и том приликом избацио једну од колегиница која се више од три деценије бави новинарством.

“Оно што највише забрињава, када је реч о овом случају, јесте да се нико од надлежних, из општинских структура није обратио тој новинарки, није се извинио што је удаљена са конференције за новинаре, што морамо признати шаље негативну слику о људима који раде за медије”, акључио је он.

Ровчанин каже да је и сам био у сличној ситуацији када је био удаљен од стране једне политичке странке са њиховог скупа, уз образложење да није акредитован да присуствује скупу те странке, каже новинар Вечерњих новости.

Новинар ПП Медиа Пријепоље Алем Ровчанин, фото: УММР

На ову тему, Бојовић каже да у Чачку тако нешто никада не сме да се деси, нити му је познато да се икада десило, јер нема селекције медија.

“Имамо праксу да бар једном у шест месеци организујемо конференцију за новинаре, којима присуствују сви представници градског руководства на челу са градоначелником. Сви смо у том тренутку доступни за сва питања . Седнице СГ се директно преносе и то финансира град Чачак. Седнице већа покривене су камерама, тако да новинари из суседне просторије могу да прате заседања, а сва питања могу да поставе након седнице . Мислим да нико у нашем граду није остао ускраћен за одговор на било које питање”, истакао је Бојовић.

Седнице локалног парламента отворене су за новинаре и у Новој Вароши и Прибоју, истакао је Алем Ровчанин.

“Редовно и на време добијамо материјал за седнице. У сваком тренутку можемо да добијемо одговоре на питања поводом било које тачке дневног реда”, додао је Ровчанин.

Медијску сцену у Србији угрозили су ријалити програми, истиче Бојовић, и подсећа да је СГ усвојила одлуку којом се дистанцирала од таквих садржаја.

“То је искорак Града Чачка, када је у питању однос према медијским садржајима. Мислим да смо медијски простор растеретили, јер смо акценат ставили на реализоване активности, на разне инфраструктурне пројекте и све што смо радили ових година”, каже Бојовић.

Алем Ровчанин који од 2013. године ради као дописник Вечерњих новисти из Прибоја, Пријепоља и Нове вароши, тврди да никада није било цензуре и да нема фаворизованих тема нити странака.

“Одговорно тврдим да ме никада, нико од уредника није назвао и сугерисао да би неког требало да пратим или не. Имам потпуну слободу да пратим сва дешавања и оно што је занимљиво предлажем уредницима. Никада никакве цензуре није било, нити постоје политичка или било каква друга дешавања, вредна помена на националним медијима, а да то није пропраћено и медијски покривено, што се подразумева и за портал ПП Медиа”, каже Ровчанин.

УММР

 

 

 





PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.517.207 посета
Тренутно на сајту: 362 посетилац(a)