Opština Lučani raspisala Javni konkurs za dodelu sredstava crkvama i verskim zajednicama 


Prvi dan leta, temperature u zemlji i do 40 stepeni              Održana prva sednica Skupštine opštine Čajetina - usvojen završni račun budžeta za prethodnu godinu              Povećana cena hleba zbog rasta cena sirovina             

 
Opština Lučani raspisala Javni konkurs za dodelu sredstava crkvama i verskim zajednicama
Trenutno na sajtu: 218       |       Podeli:
28.05.2024 | 0 коментар(а)Čačak - Opština Lučani raspisala Javni konkurs za sufinansiranje i dodelu sredstava
Foto: GZS

crkvama i verskim zajednicama za ovu 2024. godinu.

Iznos sredstava za koji crkva, verska zajednica ili njena organizaciona jedinica može da konkuriše je do 1.000.000,oo dinara (milion dinara).

Crkve i verske zajednice imaju pravo da konkurišu za dodelu sredstava za finansiranje bogoslužbene delatnosti, obrazovne delatnost i kulturne delatnosti, odnosno za realizaciju sledećih poslova i aktivnosti :
- bogoslužbeni prostor za obavljanje bogosluženja i verskih obreda: obezbeđenje i uređenje mesta i uslova za stalno, povremeno ili prigodno vršenje bogoslužbenih obreda van hramova (bogomolja, krstionica, kapela);
- graditeljstvo: izrada projektne dokumentacije i izvođenje radova na podizanju novih, adaptaciji, rekonstrukciji, obnovi i popravci postojećih verskih objekata (hramovi i druga zdanja za bogoslužbene potrebe, parohijski domovi, manastirski konaci, administrativnoupravnie zgrade, škole, internati i bolnice, kuće i stambene zgrade, proizvodni i drugi objekti u skladu sa zakonom);
- dobrotvorna delatnost: osnivanje i rad odgovarajućih humanitarnih, socijalnih i dobrotvornih ustanova i organizacija;
- obrazovna delatnost: osnivanje vaspitno obrazovnih ustanova, stručne i umetničke škole, verske obrazovne ustanove radi unapređivanja duhovne i teološke kulture i drugih srodnih ciljeva;
- kulturna delatnost: dotacije crkvama i verskim zajednicama za njihove kulturne, naučne i istraživačke ustanove i programe, naučne i stručne skupove, crkvene manifestacije, pokloničke i hodočasničke posete drugim crkvama i verskim zajednicama, konzervatorsko-restauratorske radionice (freske, ikone, slike, crkvene relikvije), manastiri, riznice, muzeji, arhivi, biblioteke, specijalizovane umetničke škole i ustanove, kulturno-umetnička društva, horovi i druge ustanove i udruženja; informativna i izdavačka delatnost.

Nije moguće konkurisati za već izvedene radove, kupljena dobra i/ili izvršene usluge pre raspisivanja Javnog konkursa.

ORGANIZACIJE KOJE IMAJU PRAVO NA PODNOŠENjE PRIJAVA

Pravo podnošenja prijave za finansiranje programa od javnog interesa imaju crkve i verske zajednice sa teritorije opštine Lučani, kojima nisu odobrena budžetska sredstva u 2024. godini.
Podnosioci mogu da konkurišu samo sa po jednom prijavom po konkursu.

DOKUMENTA KOJA JE POTREBNO PRILOŽITI UZ PRIJAVU I BODOVANjE

Crkva - verska zajednica podnosi prijavu na konkurs Komisiji.
Podnosilac prijave dostavlja jedan štampani original prijavni obrazac, koji je potpisan i overen.
Prijavni obrazac treba popuniti jasno i precizno, kako bi prijava mogla da se proceni na najbolji mogući način.
Pored prijavnog obrasca crkva ili verska zajednica u obavezi je da dostavi i:
dokaz da ima status crkve ili verske zajednice (dokaz: potvrda ili uverenje nadležnog organa Srpske pravoslavne crkve - Srpske pravoslavne Eparhije Žičke ili druge verske zajednice priznate na teritoriji Republike Srbije) i
tri ponude za izvođenje radova, nabavku dobara ili usluga (potpisane i overene).

Neophodno je sprovesti predmet prijave u skladu sa najpovoljnijom ponudom.
Potrebno je dostaviti svu prateću dokumentaciju uz Prijavni obrazac.
Potrebno je u potpunost popuniti Prijavni obrazac.
Prijavni obrazac preuzeti sa zavanične internet prezentacije opštine Lučani www.lucani.rs ili u Opštinskoj upravi opštine Lučani.
Svakoj prijavi Komisija će dodeliti određeni broj poena, na osnovu koga će biti sačinjena bodovna rang lista. U slučaju da je veći broj prijava osvojio jednak broj poena, prednost će biti data prijavama koji po oceni Komisije imaju veći javni interes za građane opštine Lučani.

TRAJANjE PROGRAMA I IZVEŠTAVANjE

Trajanje Programa je između 1-6 meseci. Program mora biti realizovan najkasnije do 31.12.2024. godine, nakon čega crkve i verske zajednice moraju podneti izveštaj o utrošenim sredstvima sa pratećom dokumentacijom do 31.12.2024. godine.

POTPISIVANjE UGOVORA

Na osnovu odluke o izboru prijava i rešenja o dodeli sredstava, zaključuju se trojni ugovori između Opštinske uprave opštine Lučani, Srpske pravoslavne Eparhije Žičke i crkve ili verske zajednice (kao podnosioca prijave) o raspodeli sredstava verskim zajednicama iz budžeta Opštine Lučani.
Prilikom potpisivanja ugovora verska zajednica je dužna da dostavi instrument obezbeđenja (menicu) koja će se aktivirati u slučaju nenamenskog trošenja sredstava ili neispunjenja ugovornih odredbi od strane verske zajednice.
Verska zajednica se obavezuje da u trenutku zaključenja ugovora, na ime ispunjenje svih ugovornih obaveza podnese sopstvenu blanko menicu, evidentiranu u Registru menica i ovlašćenja Narodne banke Srbije, overenu pečatom i potpisom ovlašćenog lica, karton deponovanih potpisa i menično ovlašćenje na iznos koji verska zajednica nije opravdala validnom računovodstvenom dokumentacijom ili koji je nenamenski utrošila, odnosno maksimalno do iznosa ukupno odobrenih sredstava po prijavi uvećanih za zakonsku zateznu kamatu, a za sredstva koja Opštinska uprava opštine Lučani prenosi verskoj zajednici, koja mora biti sa klauzulom „bez protesta", rokom dospeća „po viđenju", sa rokom važnosti do 31.01.2025. godine.
Ako se za vreme trajanja ugovora promene rokovi za izvršenje ugovorne obaveze, važnost meničnog ovlašćenja mora se produžiti. Opštinska uprava će unovčiti menicu u slučaju da verska zajednica ne bude izvršavala svoje ugovorne obaveze u rokovima i na način predviđen ugovorom.
U slučaju da verska zajednica ne izvrši povraćaj sredstava u budžet Opštine Lučani uvećan za zakonsku zateznu kamatu usled nedostavljanja izveštaja, nedostavljanja validne računovodstvene dokumentacije kojim se pravdaju troškovi ili nenamenskog trošenja sredstava Opštinska uprava zadržava pravo da naplati menicu, odnosno iznos obezbeđen menicom uvećan za zakonsku zateznu kamatu.

MESTO I ROK ZA PODNOŠENjE PRIJAVE

Konkursna dokumentacija se dostavlja u zapečaćenoj pošiljci.
Konkursna dokumentacija se može dostaviti lično na pisarnicu Opštinske uprave opštine Lučani, svakim radnim danom od 07,oo do 15,oo časova ili poštom, na adresu: Opština Lučani - Komisiji za dodelu sredstava verskim zajednicama, Lučani, ul. Jugoslovenske armije broj 5, sa naznakom „Prijava na konkurs Opštine Lučani za finansiranje verskih zajednica u 2024. godini – NE OTVARATI“.
Na poleđini koverte obavezno navesti podatke o podnosiocu prijave.
Prijave poslate na bilo koji drugi način (faksom, elektronoskom poštom) ili isporučene na drugu adresu, neće biti uzete u razmatranje.
Nepotpune i neblagovremene prijave na konkurs neće biti razmatrane.
Rok za podnošenje prijave je 12.06.2024. godine do 15 časova.

NAČIN OBJAVLjIVANjA

Konkurs se objavljuje na internet stranici opštine Lučani, u lokalnim sredstvima javnog informisanja, kao i na oglasnoj tabli Opštinske uprave opštine Lučani.
Dodatne informacije se mogu dobiti na telefon 032-515-0993.

GZS
PODELI:
Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


lucani crkve

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


  


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 163.217.232 посета
Тренутно на сајту: 218 посетилац(a)