Tanasković: sledeće nedelje očekuje nas još jedan sastanak sa malinarima i hladnjačarima, Radović: tražimo od ministarstva da bude medijator 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Tanasković: sledeće nedelje očekuje nas još jedan sastanak sa malinarima i hladnjačarima, Radović: tražimo od ministarstva da bude medijator
Trenutno na sajtu: 398       |       Podeli:
03.07.2023 | 0 коментар(а)



Ivanjica - Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković danas je ponovo u Ivanjici razgovarala sa predstavnicima malinara iz zapadne Srbije



o ceni crvenog zlata. Današnjem sastanku prisustvovali su i predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović i predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović.

Ministarka je nakon sastanka istakla da je razgovor način da se reše problemi i da je ona upravo zato danas u poseti ivanjičkom kraju.
„Moj utisak je da smo mi danas razgovarali na obostrano zadovoljstvo rekla bih i dogovorili da se vidimo u Beogradu ove nedelje, da sednemo zajedno sa velikim izvoznicima i hladnjačarima koji formiraju tržišnu cenu, postavimo neka konkretna pitanja jer ti odgovori zanimaju i mene, a to je recimo kako najveći hladnjačari izađe juče sa cenom, a niko ga ne prati, gde je tu tržište, to ni meni nije jasno. Tako da to su neka pitanja koja ćemo ostaviti za sastanak u Beogradu, zašto je to tako ili nije tako, zašto se stvari uporno politizuju i to je jedno od pitanja, ali se politizuju, šta ćemo, tako je. Mislim da je ovo bio jedan dobar razgovor, jedan dobar sastanak svakako ja ću organizovati u Beogradu ove nedelje sastanak sa hladnjačarima da vidimo kako oni misle, kako oni trenutno vide stanje, kako oni vide ovo tržište, pa da nađemo neku sredinu da svi budu zadovoljni, to je ono što hoćemo od prvog dana", rekla je Jelena Tanasković ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i  vodoprivrede Jelena Tanasković 

Ona se osvrnula i na prethodni sastanak održan u Ivanjici na kom je bilo reči o akutnoj ceni crvenog zlata. „Ja sam rekla da je država procenila za kredite koje je dala cenu od 300 dinara, to je ono što sam stalno izjavljivala, kao i to da će svi biti zadovoljni u lancu. Kolika će cena biti tržište će reći, zato i sedimo svi zajedno, zato ćemo se svi zajedno sastati pa da vidimo šta to na tržištu u ovom trenutku diktira cenu", rekla je ministarka.

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović istakao je da se današnji sastanak vodi u tri tačke Dnevnog reda, od kojih je naravno najznačajnija prva koja se ticala cene maline.

Dobrivoje Radović predsednik Asocijacije malinara Srbije

„Na tržištu imate akontnu cenu od 135 dinara do 240, tržište bi pokazalo da ako je nekome potrebna ta malima da prati tu cenu koja je kod najvećeg otkupljivača trenutno u zapadnoj Srbiji 240 dinara, pričamo o prvoj klasi maline koja je brata do dva kilograma, a imamo i organsku koja je skuplja ili koji je miker za prvu klasu 260 dinara. Mislim da to nije zadovoljavajuće i da Asocijacija malinara Srbije traži, odnosno ne traži nego ono što može minimalno da se uklopi jeste cena od tri evra, negde oko 350 dinara, ali imamo problem od nekih otkupljivača da ne prate ni ono što je ponuđeno juče. Ono što je konkretno dogovoreno sa Ministarstvom poljoprivrede od koga tražimo da bude medijator u celoj priči da oslobodi, da napravi ambijent oko te same cene koja će ići gore, a to je hitan sastanak sa devet najvećih hladnjačara na nivou cene Srbije, može u Ivanjici, može u Vladi Republike Srbije, da na taj način pokušamo tu cenu da pomerimo i da bude slobodno tržište. Pojedinci u ovoj situaciji najgore što pada na teret naš poljoprivrednih proizvoda mešaju se duboko u ovu priču, da li iz pozicije ili opozicije, nebitno je, želeo bih da samo puste poljoprivredne proizvođače da ono što smo uradili do ovog momenta dovedemo do kraja i naplatimo svoj znoj i trud. Da se ne mešaju na neki drugi način da ne obilaze pojedine hladnjačare i da drže cenu na 200 dinara da se ne pomera, mislim da to nije korektno", rekao je Dobrivoje Radović predsednik Asocijacije malinara Srbije.


Na sastanku je dogovoreno i da se sutra krene u sanaciju ratarskih puteva u ivanjičkom kraju koji su pogođeni poplavama u prethodnih mesec ipo dana.

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vest ivanjica maline radovic ministarka

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.381.807 посета
Тренутно на сајту: 399 посетилац(a)