Дисова кућа културно добро, а пропада 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Дисова кућа културно добро, а пропада
Trenutno na sajtu: 453       |       Podeli:
06.02.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Родна кућа славног српског песника Владислава Петковића Диса, у Заблаћу код Чачка, одлуком Владе Републике Србије
Фото: РИНА

добила је статус знаменитог културног места. Овај објекат већ је нагризао зуб времена, и због нерешених имовинских односа годинама пропада.

Кућа у којој је 10. марта 1880. године у Заблаћу рођен један од највећих српских песника Владислав Петковић Дис, данас је права руина. На само десетак километара од центра Чачка запуштена и на ивици рушења. Мештани кажу мала кућа, а велика брука и да би требало да буде библиотека или читаоница, установа која је достојна његовог имена, а не обична руина.

Фото: РИНА

Ипак, не може се рећи да је Чачак заборавио Диса. Градска бибилиотека која носи име познатог песника, дуже од пола века организује и песничку манифестацију “Дисово пролеће”, док основна школа у Заблаћу носи његово име.

Директор школе “Владислав Петковић Дис”, Милијан Пауновић, фото: РИНА

,,Дису као песнику ми не можемо да се одужимо дуги низ година, зато што је он један од наших највећих песника, а ми као школа смо поносни што носимо његово име”, рекао је директор школе “Владислав Петковић Дис”, Милијан Пауновић.

Идеја да се обнови родна кућа постоји већ годинама, али да би се реализовала потребно је решити имовинско правне односе пошто објекат има више наследника и власника. Добијањем статуса знаменитог културног места отворене су могућности да се реши судбина куће.

Заменица градоначелника Чачка Милица Дачић, фото: РИНА

,,Уколико сами наследници не буду почели да се понашају одговорно према овом културном добру, постоје одређене мере заштите које ће они морати да предузму, а ако то не учине Министарство културе и информисања РС може да одреди другог стараоца попут града Чачка или неке установе културе који ће имати обавезу да то културно добро одржава и доведе га у стање које ће бити доступно јавности”, рекла је заменица градоначелника Чачка Милица Дачић.

 

ГЗС / РИНА

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.437.535 посета
Тренутно на сајту: 454 посетилац(a)