У Пријепољу изведена показна вежба одбране од поплава 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Danas je Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti posle Velikog petka              U Srbiji danas oblačno, ponegde kiša i pljuskovi, a popodne prestanak padavina.              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Za lokalne izbore u Čačku pod rednim brojem 2 izborna lista advokata Ivana Ćalovića              Na Zlatiboru se traži krevet više              Predsednik Aleksandar Vučić i premijer Miloš Vučević položili su cveće i zapalili sveće na spomenik ubijenima u Malom Orašju I Duboni              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku             

 
У Пријепољу изведена показна вежба одбране од поплава
Trenutno na sajtu: 527       |       Podeli:
16.11.2022 | 0 коментар(а)



Пријепоље – Јавно водопривредно предузеће Србијаводе заједно са радницима фирме Хидротан

јуче су извели прву показну вежбу одбране од поплава на десној обали реке Лим у Шарампову у оквиру које је тестирана примена и постављање брзог мобилног система, обученост тимова за одбрану од поплава али и анализирано потребно време и трошкови одбране употребом мобилне опреме.

Радови на пројекту доградње постојећег система заштите од поплава у насељу Шарампов завршени су у априлу прошле године, чиме је овај део општине Пријепоље заштићен од великих вода реке Лим. Пројекат је подељен на три деонице које чине целину од 593 метра. Изграђена је заштита заснована на комбинованом систему - реконструкција постојећег система заштите и модификацијом постојећег система како би се омогућила инсталација мобилне заштитне опреме. Јуче је изведена прва показна вежба, у оквиру које је тестирано време за постављање мобилне заштитне опреме и сви елементи неопходни за стварање иницијалне документације која ће у будућности служити за сваку интервенцију у случају наиласка великих вода.

„То је заједнички посао ЈВП Србијаводе, надлежних водопривредних предузећа и Штаба за ванредне ситуације општине Пријепоље. Када се, након упозорења РХМЗ-а, прогласи ванредна одбрана од поплава, Србијаводе предлажу и онда заједно се спроводи акција. Надлежно је водопривредно предузеће Хидротан из Прибоја а опрема је стационирана у складишту фирме Бетон у Пријепољу. Цела организација је направљена тако, да не долази нико са стране, сво људство и механизација су ту, на овом подручју, тако да се за сат времена све може покренути а кроз три сата монтирати цео систем заштите, пре наиласка великих вода”, наводи извршни директор ЈВП Србијаводе Дарко Јањић.

Фото: ПП Медиа

У последњих 10 година део насеља Шарампов са око 250 кућа било је константно угрожено и потпопљено шест пута. Током тих поплава, око 1000 грађана Шарампова и 3000 грађана у суседним селима били су одсечени од града и нису имали услове за нормалан живот, зато је изградња обалоутврде са мобилним системом заштитне опреме од немерљивог значаја за Пријепоље, истиче председник општине Владимир Бабић.

„Покушаћемо у наредним данима у најнижим котама да поставимо мобилне запреке које нећемо склањати до маја и надам се да ћемо тако трајно решити проблем плављења овог подручја. Ово није једини пројекат који Србијаводе реализују на територији општине Пријепоље. То је обалоутврда Залуга, Бродарева, заштита испод Стањевина и радиће се обалоутврда ка манастиру Милешеви уз изградњу модерног коловоза са бициклистичким стазама и шеталиштем. Хвала Србијаводама и Влади РС што коначно имамо овако велике инвестиције како у путну инфраструктуру тако и друге велике пројекте”, каже председник општине Владимир Бабић.

Иначе, радови на изградњи заштитног система финансирани су бесповратним средствима обезбеђеним Пројектом управљања сливом реке Дрине на западном Балкану из фондова за еколошке и климатске промене посредством Светске банке. Радове на реконструкцији обалоутврде изводила је шабачка фирма „Југокоп Подриње“, док је као подизвођач ангажована пријепољска фирма „Бетон“. У тој фирми ће се и чувати опрема, а надлежност над њеним постављањем имаће предузеће „Хидротан”. Вредност радова је 93 милиона динара.

 

ПП Медиа / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


prijepolje vezba odbrana poplava

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.239.548 посета
Тренутно на сајту: 526 посетилац(a)