Tакмичење рабаџија на Стражи и у Косатици 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Tакмичење рабаџија на Стражи и у Косатици
Trenutno na sajtu: 442       |       Podeli:
12.10.2021 | 0 коментар(а)



Нова Варош / Пријепоље - У Горњој Белој Реци очекују надметања 15 пари запрега у две

категорије. Воду и струју довели на ледину у Доњој Косатици и припремају изложбу домаће радиности.

Иако је јесен увелико наминула и рабаџије имају пуне руке посла да пре мраза и кијамета из шума извуку стотине кубика трупаца грађе и дрва, у овој недељи одржаће и два такмичења - на Стражи у Горњој Белој Реци и у Доњој Косатици.

Шатре и музика су, свакако, незаобилазне у овим приликама и у оба села имају амбиције да ова прва окупљања постану традиционална. Намера је и да догодине обезбеде термине са дужим и топлијим даном.

Прво надметање у снази воловских запрега и умећу и спретности њихових власника заказано је на Покров - у четвртак (14. октобра), на превоју Стража, на међи нововарошко - чајетинске општине и раскршћу путева у Муртеници.

Моба - познати по спретности, издржљивости, солидарности и другарству

„Очекујем учешће 15 пари волова из месних зједница Бела Река, Јасеново и Негбина, као и из околних села и Босања, а три запреге би требало да стигну из ивањичког краја. Обезбеђене су новчане награде у две категорије – за волове тежине до 1.5ОО килограма и за оне теже”, каже организатор такмичења Милан Жунић (27), пољопривредник и рабаџија из Кућана.

Окупљање код три крајпуташа ратницима украј друма заказано је у подне, а Жунић подсећа да се предузимају мере за безбедност учесника и гостију, док ће фото и ТВ сниматељи први пут имати обезбеђену платформу са праћење догађаја на такмичарској стази.

Већ поодавно трају припреме за културно-спортску манифастацију у суботу, 16. октобра, у организацију Удружења грађана „Косатица“, а коју ће подржати Министарство за бригу о селу и Општина Пријепоље.

Спуштањем влаке низ Сутјеску млади се уписују у рабаџије

„На ледину у Махали, у Доњој Косатици, на путу од Коника према Милешеви, довели смо воду и струју и обезбедили услове за изложбу сира, меда и пита, те наступ певача из вика, као и за такмичења у скоку у вис и у даљ. Бар за сада, скромно је интересовање за такмичење рабаџија. Посебна пажња поклања се епидемиолошким мерама, па ће, поред осталог, шатра бити отворена, а столови размакнути”, каже Горан Лововић Лофа, председник УГ „Косатица“ и истоимене пријепољске месне заједнице.

У Белој Рњеци и Косатици страхују да им невреме, али и епидемија короне, не умање одзив такмичара и посету.

 

Златар инфо, Д. Гагричић / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


NOVA VAROS RABADZIJE PRIJEPOLJE TAKMICENJE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.765.544 посета
Тренутно на сајту: 441 посетилац(a)