За шишање оваца плаћа се 1.000 евра, али тај посао мало ко хоће да ради: Милан из Горње Горевнице један од ретких мајстора овог заната 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
За шишање оваца плаћа се 1.000 евра, али тај посао мало ко хоће да ради: Милан из Горње Горевнице један од ретких мајстора овог заната
Trenutno na sajtu: 345       |       Podeli:
24.06.2021 | 0 коментар(а)



Чачак – Фризера за псе све је више, али да ли сте се икада запитали ко шиша овце?
Фото: РИНА

Кад упекну високе температуре и њима је врућина, али мајстора за њихове фризуре све је мање иако од овог посла може пристојно да се заради док траје сезона. Милан Марковић, из села Горња Горевница код Чачка један је од ретких мајстора који сваког маја са поносом оштри своје маказе и шиша овце по свим селима.

„Кад крену прве врућине, креће и сезона шишања оваца. Сваке године оне морају да буду ошишане, како би им се скинуо вишак вуне и како би лакше поднеле летње жеге. То се обавља сваке године у мају и јуну и за овох десет година колико се бавим овим послом, добио сам и своје сталне мупштерије. Током сезоне стигнем да ошишам око 500 оваца, људи зову са свих страна“, рекао је Милан за РИНУ.

Све је мање оних који се одлучују за овај посао, а да бисте зарадили око 1.000 евра за месец дана потребно је да имате вољу за радом, оштре маказе и лаку руку. Милан има жељу да своје знање пренесе на друге, али нема на кога.

„Имам сталан посао и редовну плату, али сваки динар није на одмет, па кристим прилику и на овај начин да зарадим. Маказе се наоштре једном годишње и оне могу да вам послуже током читаве сезоне. Посао може лако да се савлада, а најтеже од свега јесте да ухватите овцу и вежете је док траје фризирање. Зато је посао ипак више намењен мушкарцима, него женама. Кад се заврши једна, одмах се прелази на шишање друге и све док се посао не обави“, прича Милан.

Иако технологија није заобишла ни овај посао, па су неки мајстори овце почели да шишају електричним машиницама, Милан каже да то и није најбоље решење.

„Плаше се електричних машина, стварају им стрес и овце се тако унервозе. Дешава се да их често и врх машинице „угризе“, па остају и ожиљци. Стога је ипак најбоље радити са старим, провереним маказама. Важно је да човек буде спретан и окретан, како би могао да се снађе ако дође до неких предвиђених ситуација“, прича овај мајстор свог заната.

Шишати овце можда није толико атрактивно као поједина друга занимања и фризирање расних паса, али оно што је најважније а везано је управо за овај посао јесте чињеница да руке често можда јесу прљаве, али је образ увек чист.

 

 

ГЗС/РИНА

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


sisanje ovaca milan gorevnica

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.376.677 посета
Тренутно на сајту: 346 посетилац(a)