Дрводеља из Шљивовице направио скулптуру која је постала симбол Златибора 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Дрводеља из Шљивовице направио скулптуру која је постала симбол Златибора
Trenutno na sajtu: 467       |       Podeli:
23.05.2020 | 0 коментар(а)



Чајетина - Како од дебелог стабла направити скулптуру од које застаје дах, најбоље зна самоуки дрводеља Миладин Лекић (42)
Чувени Ера са мазгом који стоји у центру Златибора, фото: РИНА

из златиборског села Шљивовица који је пре две деценија одлучио да свој хоби и љубав према уметности претвори у посао.


„Срећан је само онај човек који ради оно што воли, па тако и ја. Био сам аутомеханичар, али одувек сам волео да цртам и правим облике од дрвета. Први мој рад настао је сасвим случајно пре пуних двадесет година, чувам га и дан данас, јер је био прекретница у мом животу”, рекао је Миладин за РИНУ.

Миладин је самоуки дрводеља већ две деценије, фото: РИНА


Након прве скулптуре, ређале су се нове, а најчешћи мотив овом вештом мајстору били су српски сељаци са својом ношњом, брковима и густим обрвама. Солунски борац, висок преко два метра стоји у његовом дворишту, а у атељеу направљене су бисте и великих српских јунака, попут кнеза Милоша и Карађорђа, а са једне полице под шеширом и у дугом мантилу смешка се и Алекса Шантић.


„У почетку није било лако савладати све тајне заната. Добијете стабло од два метра и сад морате од њега направити неки облик. Прво ради моторна тестера, како би се отклонио вишак материјала, кад се добију одређени обриси тад се почиње са глетовањем, а на крају се поступак завршава шмирглом. Најчешће се користе орахово и храстово дрво, јер су најпогоднији, а грађу набављам у нашим златиборским шумама", прича дрводеља из Шљивовице.


Ипак, са једним Миладиновим делом упозната је читава Србија, али и људи из скоро целог света. Његова величанствена скулптура старог планинског кириџије са мазгом постављена је у самом центру Златибора, на Краљевом тргу, а већина посетилаца не иде из овог туристичког центра док се не фотографише поред понатог Ере са шајкачом и опасаном торбицом.

Алекса Шантић са шеширом и у мантилу, а све од дрвета, фото: РИНА


„Скулптура је рађена на иницијативу Туристичке организације пре седам година и највећа је коју сам за ових двадесет година направио. Висока је преко три метра и утрошено је четири кубика храстовог дрвета. Рађена је по слици која је пронађена у једној послератној ужичкој фотографској радњи, а на којој се налазио Тодор Удовичић. Он је прави симбол људи који су давно живели у овим крајевима и зато је и скулптура заживела код посетилаца и већини се свиђа. Поносан сам кад видим да се људи из свих делова света сликају поред ње", открива Миладин.


Свој таленат са пуно љубави и пажње, овај Златиборац преноси и на два сина који су уз оца у радионици од малих ногу. Заједно су направили и неколико малих предмета од дрвета, па ако је судити по томе, још ће се квалитетних и крупних скулптура правити у Шљивовици.


РИНА (ГЗС)




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


DRVODELJA MILADIN LEKIC SKULPTURA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.489.388 посета
Тренутно на сајту: 466 посетилац(a)