Чланови четири Савета града Ужица разговарали о загађењу ваздуха и решавању овог проблема 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Чланови четири Савета града Ужица разговарали о загађењу ваздуха и решавању овог проблема
Trenutno na sajtu: 309       |       Podeli:
18.01.2023 | 0 коментар(а)



Ужице - Законска обавеза јединица локалних самоуправа је ревизија Плана квалитета ваздуха,

као и Краткорочног плана заштите квалитета ваздуха. Данашњи састанак четири Савета града Ужица је први корак у дефинисању мера које је неопходно спровести, не само у оквиру измена ових докумената, већ и за дефинисање јасних активности свих ресора локалне самоуправе, које је неопходно спроводити у циљу постизања доброг квалитета ваздуха, наводи се на сајту града Ужица.

Према речима градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић, која је присуствовала састанку, унапређење квалитета ваздуха један је од кључних приоритета, а ревизија планских докумената за управљање квалитетом ваздуха један од предуслова за успешно решавање овог комплексног проблема.

Градоначелница Ужица др Јелене Раковић Радивојевић, Фото: сајт града Ужица

„Квалитет ваздуха у Граду Ужицу прати се више од 30 година и једна смо од ретких локалних самоуправа која је у претходном периоду предузела велики број мера и активности са циљем смањења загађења ваздуха. Поред гасификације и конверзије јавних котларница већ осам година успешно спроводимо и пројекат за смањење загађења пореклом из индивидуалних извора, кроз суфинасирање пројеката замене ложних уређаја и енергетску санацију објеката. Град Ужице је препознао и категорију социјално угрожених домаћинстава и за њих приремио посебан програм набавке ложних уређаја са ознаком еко дизајна. За ове пројекте до сада је у сарадњи са Министарством заштите животне средине и Министарством рударства и енергетике издвојено преко 260 милиона динара и суфинасирана нека од мера на више од 2700 објеката. Проблем загађења ваздуха је веома комплексан и за његово решавање је потребно доста времена и средстава. Да идемо у добром правцу говори чињеница да се и поред неповољних временских услова изазваних климатским променама, смањује број дана са веома високим вредностима загађујућих материја”, закључила је градоначелница.

Саму ревизију Плана квалитета ваздуха град ће одрадити у сарадњи са UNDP у оквиру подршке градовима и општинама за унапређење планова квалитета ваздуха. Ипак, како је истакла градска већница за заштиту животне средине, енергетску ефикасност и туризам Нада Јовичић најпре се морају препознати проблеми који ће се у наредном периоду решавати.

Градска већница за заштиту животне средине, енергетску ефикасност и туризам Нада Јовичић, Фото: сајт града Ужица

„Зелени савет, Штаб за ванредне ситуације, Савет за безбедност саобраћаја и Савет за здравље града Ужица према оснивачком акту својим деловањем имају значајну улогу у заштити животне средине, а правовременим и добро одабраним активностима адекватно могу и треба да креирају мере које ће у будућем периоду допринети решавању највећег проблема града Ужица, а који се односи на квалитет ваздуха. Решења, које ова саветодавна тела буду предложила ће се односити на унапређење деловања локалне самоуправе у циљу заштите здравља и то највише кроз превенцију и елиминацију узрока загађења ваздуха”, казала је Јовичић.

Руководилац Одељења за заштиту животне средине и одрживи развој Светлана Дракул, предочила је и да се неопходност ревизије Краткорочног акционог плана заштите квалитета ваздуха огледа и у чињенци да је постојећи усвојен још 2015. године.

Према њеним речима, да би се донео што квалитетнији документ неопходно је да учешће у његовој изради узму сва стручна и саветодавна тела града Ужица, уз обавезно укључивање јавности, грађана и организација цивилних друштава. Скренула је пажњу и на усвојен кровни документ у области управљања квалитетом ваздуха у Републици Србији – Програм заштите ваздуха у Републици Србији за период 2022-2030. година са акционим планом, а који је за град Ужице поред општих политика и мера за смањење загађења ваздуха предвидео и специфичне мере.

На изради ових важних планских докумената интезивно ће се радити у наредном периоду, а једна од конкретних активности коју наши суграђани могу да очекују у најскорије време је постављање урбаних фото-биореактора („Течног дрвета”).

 


Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


uzice zagadjenje vazduh mere

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.673.646 посета
Тренутно на сајту: 310 посетилац(a)