Useljeno 14 ugroženih porodica iz Ljubovije u novoizgrađene i opremljene stanove 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Useljeno 14 ugroženih porodica iz Ljubovije u novoizgrađene i opremljene stanove
Trenutno na sajtu: 416       |       Podeli:
05.07.2023 | 0 коментар(а)



Ljubovija - Kada su izgubili možda i onu poslednju nadu da će dobiti svoj krov nad glavom, članovima 14 ugroženih porodica koje pripadaju



najosetljivijim društevnim grupama na teritoriji opštine Ljubovije osmehnula se sreća. Oni su useljeni u novoizgrađene objekte za socijalno stanovanje. Program „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’ obezbedio je kompletno nameštene i opremljene stanove za njih.

Ključeve novih stanova uručili su predsednik Opštine LJubovija Milan Jovanović, programski menadžer u Delegaciji EU u Srbiji Gerhard Zalcer, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Slavica Jelača, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić, i menadžerka programa „Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’ i predstavnica UNOPS-a Dragana Milošević.

Korisnici projekta ne dobijaju samo krov nad glavom, nego su i kroz ceo projekat uključeni u aktivnosti socijalne inkluzije, koje će im pomoći da se uključe u sredinu u kojoj žive i razviju svoje biznise. Korisnici su prošli kroz razne obuke, bili uključeni u rad javnih preduzeća, dobili su opremu i materijale za obavljanje sopstvene delatnosti. Pružili smo im oruđe da mogu da rade i zarade za sebe’, istakao je predsednik opštine Ljubovia Milan Jovanović.

Kao ilustraciju toga koliko je saradnja sa EU, UNOPS-om i nadležnim ministrastvima značajna, predsednik Opštine je istakao da je vrednost dva projekta koja se u LJuboviji sprovode kroz EU SHAI program blizu milion evra, što je otprilike petina ukupnog godišnjeg budžeta opštine.

Ministar Žigmanov je čestitao opštini LJubovija na uspešnoj realizaciji projekta socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije.

- Na ovaj način je potvrđena politika Republike Srbije, da smo mi socijalno osetljiva država kada je u pitanju pravednost i stvaranje uslova za ravnopravni život svih građana. Jednakost u uslovima stanovanja je jedna od mera u celovitoj integraciji građana koji pripadaju osetljivim grupama.’’ Ministar se zahvalio i Evropskoj uniji i istakao da građani Srbije doživnjavaju Evropsku uniju kao svoju partnersku zajednicu.

Gerhard Zalcer, predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji, istakao je da je EU za program ‘’Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj iknluziji’’ izdvojila 27 miliona evra, i da je on osmišljen da poboljša sprovođenje socijalnih politika u Srbiji.
Zalcer je podelio svoje zadovoljstvo prilikom da prisustvuje useljenju 14 porodica u nove, potpuno nameštene i opremljene stanove, jer je to, prema njegovim rečima, podrška Evropske unije na delu.

- Posebno bih da se zahvalim timu koji posvećeno sprovodi projekat jer sinergija između Opštine LJubovija i njenih partnerskih organizacija omogućava postizanje važnih rezultata za osetive grupe u LJuboviji’’, zaključio je Zalcer.

Opština LJubovija je specifična po tome što se u njoj sprovode dva projekta koja su deo programa ‘’Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji. Jedan od njih je upravo projekat u okviru kog su izgrađeni stanovi u koje se korisnici danas useljavaju. Drugi projekat pripada grupi infrastrukturnih projekata manjeg obima, koji su fokusirani na unapređenje komunalne i socijalne infrastrukture u podstandardnim naseljima. Ukupna donacija Evropske unije za ova dva projekta u LJuboviji je oko 846,000 evra.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić naglasio je da svaki građanin ima pravo da živi u uslovima koji su dostojni civilizovanog čoveka 21. veka.

- Odgovornost jedne države ogleda se u odnosu prema najugroženijim kategorijama stanovništva zato mi je drago što će u ovim objektima dom naći i pripadnici romske nacionalne manjine. Ključ za uspešnu integraciju Roma je na lokalnom nivou i zato bih da se zahvalim Opštini LJubovija, Evropskoj uniji i UNOPS-u što su omogućili da se ovaj projekat sprovede’’ - istakao je Nakić.

Slavica Jelača, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zahvalila se donatoru i UNOPS-u na podršci u realizaciji EU SHAI programa.

- Korisnicima želim lep život u novim domovima i sa osnaženim iskustvima i znanjima koje su u toku ovog projekta stekli. Opština LJubovija je odličan primer u realizaciji ovakvim projekata, koji bi ostale opštine trebalo da slede’’, istakla je Jelača.

GZS/RINA

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vesti ljubovija kuce

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.389.655 посета
Тренутно на сајту: 417 посетилац(a)