Potpisano 14 ugovora o uspostavljanju Jedinstvenog upravnog mesta 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Potpisano 14 ugovora o uspostavljanju Jedinstvenog upravnog mesta
Trenutno na sajtu: 438       |       Podeli:
13.03.2024 | 0 коментар(а)



Gornji Milanovac - Ministar državne uprave i lokalne samouprave, dr Aleksandar Martinović potpisao je,



sa predsednicima 14 opština i gradova, u Gornjem Milanovcu, ugovore o raspodeli bespovratnih budžetskih sredstava koje ovo ministarstvo dodeljuje sa ciljem podrške jedinicama lokalne samouprave i gradskim opštinama za uspostavljanje u unapređenje jedinstvenog upravnog mesta.

Ministar Martinović je istakao da je opština gornji Milanovac izabrana za mesto potpisivanja ugovora iz dva razloga.

„Prvi razlog je činjenica da opština Gornji Milanovac ima uspostavljeno jedinstveno upravno mesto još od 2020. godine i to je jedno od najboljih jedinstvenih upravnih mesta u Republici Srbiji i može da posluži kao primer dobre prakse drugim opštinama i gradovima. Drugi razlog je činjenica da smo hteli da malo dislociramo naša dešavanja vezana za za odnose sa lokalnim samoupravama i da ne bude sve skoncentrisano u beogradu”, rekao je Martinović.

Ministar je naglasio značaj formiranja Jedinstvenog upravnog mesta u jedinicama lokalne samouprave kako bi i građani jednostavnije ostvarivali svoja prava ali i privreda lakše funkcionisala.

Potpisano 14 ugovora o uspostavljanju Jedinstvenog upravnog mesta; Foto: GZS

„Nakon što dobijete sredstva od Ministarstva države uprave i lokalne samouprave što pre krenete u realizaciju ovog projekta, odnosno u uspostavljanje jedinstvenog upravnog mesta, zato što je to pre svega važno za naše građane i važno je za našu privredu. Time se u velikoj meri ubrzavaju sve administrativne procedure, građanima se olakšava ostvarivanje njihovih prava i praktično sve usluge dobijaju na jednom mestu. To je u stvari smisao postojanja onoga što se prema Zakonu o opštem upravnom postuopku zove Jedinstveno upravno mesto, a u praksi to znači da građanin dolaskom na jedno mesto može da ostvari veći broj svojih prava. Nema više šetanja od šaltera do šaltera, od kancelarije do kancelarije, od jednog do drugog službenika, nego se sve informacije dobijaju na jednom mestu i sva prava se ostvaruju na jednom mestu”, istakao je ministar.

Domaćin sastanka, predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević rekao je da su iskustva opštine Gornji Milanovac, njene uprave i građana Jedinstvenim upravnim mestom izuzetno pozitivna i da je to uz digitalizaciju jedna od stvari koja lokalnu samoupravu gura napred.

„Kao što znate, Minsitarstvo državne uprave i lokalne samouprave je prvo ministarstvo kome se obraćamo i koje je nadležno za lokalne samouprave, s toga mi je veoma drago što smo mi danas domaćini ovog skupa. Što se tiče samo podrške ministarstva, mi smo imali do sada dosta razgovora i dosta tema, ne vezano samo za projekte koje ministarstvo finansira, a svake godine smo dobijali novac za neke od projekata za koje smo kandidovali, te tako i 2020. godine smo uveli Jedinstveno upravno mesto. Drago mi je da ste aplicirali za taj projekat i drago mi je što će te to uraditi jer naša iskustva su izuzetno pozitivna. Nemate više građane koji lutaju od kancelarije do kancelarije, od sprata do sprata, od jednog odeljenja do drugog, već sve to rešavaju na Jedinstvenom upravnom mestu. Upravo to i digitalizacija koju smo sproveli jeste nešto što gura opštinu napred i što čini zadovoljstvo i samih građana, a naravno i privrede”, istakao je Kovačević.

Nikola Tomić, predesednik opštine Osečina, jedne od lokalnih samouprava koja je danas potpisala ugovor kaže da je današnje potpisivanje ugovora ključ koji vodi do cilja, a to su uspešna opštinska uprava i zadovoljni građani.

Predsednik opštine Osečina; Foto: GZS

„Mislim da je to kluč koji treba da nas dovede do cilja, a to je da imamo efikasnu upravu, a samim tim da našim građanima smanjimo i vreme i novac i da jednostvano, na jednom mestu odrade i završe sve ono što im je potrebno i što im u datom momentu predstavlja problem.

Sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave ugovore su danas u zgradi Načelstva u Gornjem Milanovcu potpisali opštine Čoka, Pećinci, Žabalj, Medveđa, Veliko Gradište, Nova Crnja, Bački Petrovac, Negotin, Osečina, Despotovac, Merošina, Svrljig, Šid i grad Požarevac.

 

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VESTI GORNJI MILANOVAC MDULS MARTINOVIC JEDINSTVENO UPRAVNO MESTO DEJAN KOVACEVIC OSECINA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.328.254 посета
Тренутно на сајту: 439 посетилац(a)