Akcija „Zavrni rukave” u Priboju - očišćena obala Lima 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Akcija „Zavrni rukave” u Priboju - očišćena obala Lima
Trenutno na sajtu: 433       |       Podeli:
25.03.2024 | 0 коментар(а)



Priboj – Nakon što su se prošle godine na inicijativu udruženja Hrast, pridružili kampanji „Zavrni rukave” i uspešno očistili par lokacija,



Pribojci su i ove godine u nedelju zavrnuli rukave i očistili obalu Lima, između mostova u Novom Priboju, od smeća.

Možda kao građani i pojedinci ne možemo promeniti sistem upravljanja otpadom u mestu u kome živimo ali umesto pasivnog posmatranja i eventualnog izražavanja nezadovoljstva po društvenim mrežama povodom nepovoljnog stanja u našoj životnoj sredini, možemo zavrnuti rukave,ukloniti neki papirić sa staze pored Lima kojim se toliko ponosimo i poslati poruku da ipak može da se napravi neki pomak. To su i učinili građani Priboja, pedesetak njih, koji su se u nedelju priključili kampanji “Zavrni rukave”. Sa rukavicama, kesama, po prilično hladnom vremenu, očistili su obalu Lima od smeća koje svi mi proizvodimo.

-Zadovoljna sam odzivom. Možda nam baš vreme ne ide na ruku ali zanemarićemo to jer je u prirodi uvek lepo. Imamo dosta mališana što je super, jer od malih nogu mogu da se uče nekim pozitivnim primerima. Ekipa nam je super – priključili su nam se radnici Komunalnog preduzeća, planinari, prosvetni radnici…. Samo je važno, za početak, uključiti se i razvijati svest o problemima u ekologiji- ističe Milica Mališić, vođa lokacije.

Nije važno ko organizuje akcije sve dok se nešto radi i podiže svest o tome da ako ništa, ne treba da prljamo našu okolinu- poručuje Saša Bjelić, učesnik akcije.

-Prošle godine smo čistili na inicijativu udruženja Hrast, ove godine nas je Milica pozvala i priključili smo se. U krajnjoj liniji, nebitno je ko je organizator. Uglavnom se radi o istim ljudima. Nadamo se da ćemo našim činjenjem doprineti tome da nas bude više ili još bolje – doprineti tome da se manje prlja. Bude lepo mesec dana nakon čišćenja, dok traje malo ta griža savesti a onda se sve vrati na isto- objašnjava Saša.

Ko je nadležan za održavanje priobalja Lima? Jasan odgovor na ovo pitanje i vršenje datih nadležnosti bi verovatno popravilo sliku koju svakodnevno viđamo na stazi.

-To je uvek izgovor za JKP Usluga. Znam da imaju malo radnika i puno posla, ali, ukoliko bi s vremena na vreme pokrenuli neke akcije, mi bi smo se priključili. Pitanje nadležnosti mora da se reši da bi se jasno znalo ko održava ovaj deo oko Lima. Činjenica je da radnici komunalnog čiste po potrebi, pred Limsku regatu i druge manifestacije ali poželjno je da se dodatno angažuju a građani da ne prljaju. Ne govorimo samo o podizanju svesti o značaju životne sredine već o kulturi življenja u gradu. To je proces i ne uči se preko noći. Učimo to u obrazovnim institucijama pa i u porodici- za početak da ne prljamo a onda ćemo naučiti i da čistimo- poručuje Bjelić.

Odgovornost je na svima nama, ističe Emir Vražalica.

– Iskoristiću priliku da pošaljem poruku. Pre svega, najmlađim : čistite, ovo je vaš grad. Znam da ste ljuti, buntovni, ali pokažite bunt tako što ćete smeće baciti u korpu. Nastavnici: razumem da su plate možda male i da ste nezadovoljni, ali pričajte klincima, organizujte akcije čišćenja, pošumljavanja. Radnici komunalnog: radite svoj posao, nema vas dovoljno, okej, tražite više radnika, veće plate…Opština : dobili smo novu vlast, hajde u narednih 4 godine da imamo razloga da vas hvalimo…I ako ovo nije dovoljno, neka nam bar proradi inat : bio sam u Hrvatskoj, u Albaniji. Čistije je tamo nego kod nas. Hajde makar iz inata da očistimo, da ne bude kod njih čistije nego kod nas – kroz osmeh ali iz srca, zove Vražalica.

GZS/PP Media




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vesti priboj ciscenje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.307.315 посета
Тренутно на сајту: 434 посетилац(a)