Vepar od pola tone završio u čvarcima 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Vepar od pola tone završio u čvarcima
Trenutno na sajtu: 310       |       Podeli:
17.05.2023 | 0 коментар(а)



Čačak - Devetočlana porodica Pavlović iz čačanskog sela Prijevor, zalihe mesa i masti privela je kraju, pa su zbog toga iako nije vreme svinjokolja,



bili prinuđeni da iz obora izvedu tovljenika teškog pola tone. A da bi se ovaj kolos savladao u pomoć su pritekle komšije i prijatelji, ali su kasapi uglavnom odbijali ovaj posao. Vepar Šareni spletom neobičnih okolnosti nekoliko puta do sada izbegao je sudbinu većine tovnih svinja i zahvaljuljući domaćoj kvalitetnoj ishrani dostigao je težinu od neverovatnih 512 kilograma.

- On je star tri godine, za nekoliko dana biće i četvrta. Za to vreme postao je prva klasa u selu jer smo ga hranili samo najboljom domaćom hranom koju smo solili i onda nema sumnje da će meso biti kao piletina - kazao je za RINU domaćin Mališa Pavlović.

A da bi se meso uredilo i istopila slanina i pre svega savladala ovolika grdosija, potrebna je vešta ruka dobrog kasapina koga nije bilo lako pronaći.

Kasapin Predrag Bojović

-Dolazilo je njih preko 10 majstora da se uhvate u koštac sa ovolikim čudom. Kada su videli svi su rekli mi ovo ne možemo da prihvatimo. Samo jednog spremnog sam našao u Čačku koji je stao na crtu i ispostavilo se da sam izaobrao najboljeg, dodaje Mališa.

Da bi se od tolike grdosije napravilo kvalitetno i zdravo meso, potrebno je najmanje osam sati rada, zbog čega su u pomoć morale da priteknu i komšije sa jasnim zadacima.

- Počinjemo redom, prvo se skidaju leđne pršute, koje će biti dugačke skoro dva metra, zatim plećke, butke i šnicle. Ovde će da bude preko 200 kilograma čistog mesa. Ali za topljenje masti i i čvaraka biće potrebno posebno stpljenje, mora polako da se meša, ali konstantno na tihoj vatri da ne zagori. Masti će ostati preko 120 kilograma dok će čvaraka biti oko 30 kilograma - kazao je kasapin Predrag Bojović.

Poruka sa ovog neobičnog skupa je da je najbolje kada se ima svoje, ko nema neka ide u prodavnicu, a devetočlana porodica Pavlović biće podmirena mesom i čvarcima u narednih godinu dana.

GZS/RINA




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vepar pink

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.380.515 посета
Тренутно на сајту: 311 посетилац(a)