Манастир Милешева место сабирања народа и у време цветања живота и у време страдања 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Danas je Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti posle Velikog petka              U Srbiji danas oblačno, ponegde kiša i pljuskovi, a popodne prestanak padavina.              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Za lokalne izbore u Čačku pod rednim brojem 2 izborna lista advokata Ivana Ćalovića              Na Zlatiboru se traži krevet više              Predsednik Aleksandar Vučić i premijer Miloš Vučević položili su cveće i zapalili sveće na spomenik ubijenima u Malom Orašju I Duboni              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku             

 
Манастир Милешева место сабирања народа и у време цветања живота и у време страдања
Trenutno na sajtu: 236       |       Podeli:
21.03.2019 | 0 коментар(а)



Пријепоље - Манастир Милешева је место на којем се слави бог, то је његова основна карактеристика
Манастир Милешева, фото: РИНА

свих осам векова његовог постојања, рекао је на данашњој конференцији за медије Епископ милешевски Атанасије.

“На овом месту врше се лична и саборна богослужења у свим временима и условима и у време цветања живота али и у време страдања. Ту се молило богу и када су постојали темељи разореног храма у који се онда уз помоћ божију и трудом верних обнављао”, рекао је владика.

Он је нагласио да је и данас то основна карактеристика манастира Милешеве, у коме се свакога дана обављају богуслужења као и да највећу захвалност за то дугујемо монашком сестринству.

“Божанска литургија се редовно служи свакога дана, саборна се служи празницима и недељама, јер недеља је највећи празник у хришћанској заједници, у цркви Христовој. То је дан који је посвећен спомену на Христову победу над смрћу и ту победу прослављамо нарочито недељама”, нагласио је Епископ.

Он је подсетио да је манастир Милешева познат и по томе што је место сабирања.

“Он је увек дозивао и прикупљао нашироко све ка себи, али је у исто време био и место даљег одашиљања јер зрачи својом лепотом и значајем. Манастир Милешева је и место знања и просвете на коме се учимо љубави према богу. Сви који су ту долазили добијали су потребно знање. Такође, они који ту долазе имали су могућност да се уче свим хришћанским врлинама нарочито делатним као што је љубав. Ојачани у љубави људи су одавде одлазили са потребом да то што су стекли у Милешеви шире даље и да тим знањем просвећују друге и тим врлинама да обогаћују свет”, поручио је владика Атанасије.

Епископ милешевски Атанасије, фото: РИНА

Према његовим речима Милешева наставља такву делатност а они који сада служе у манастиру али и манстиру осећају потребу да у садашњем времену дају свој допринос.

“Наша је жеља и чврста решеност да у ове две године (2019. и 2020.) када обележавамо 800 година трајања манастира и његове делатности, његовог служења свету, Милешева буде место значајних догађања из области знања, просвете и културно – уметничких догађања.”, казао је Епископ милешевски.

Он је истакао да ће образовну сферу ставити на прво место поред молитве, јер је како је казао знање и по Јеванђељу темељна и оквирна врлина. Владика Атанасије је најавио одржавање бројних предавања истакнутих људи из разних области.

“За почетак смо се договорили да то буде предавање из области богословља, које ће одржати угледни професор, теолог и декан православног Богословског факултета у Београду, Епископ браничевски Игњатије”, најавио је владика.

Фото: промо

Владика је позвао све заинтересоване грађане из Епархије милешевске, да како је рекао, искористе ту значајну и ретку прилику да себе обогате знањем слушајући предавање Епископа Игњатија.

Владика Атанасије је појаснио зашто је баш Пријепоље изабрано да буде место где ће се одржати предавање.

“Милешевску Епархију не ограничавамо само на манастир Милешеву, он јесте срце и ум Епархије и целог региона, али Пријепоље је наставак овога манастира. Манастир је толико ушао у живот народа и овог простора да нема граница ни у времену ни у простору”, казао је он.

Епископ Атанасије је најавио да ће у недељу 24. марта Владика Игњатије началствовати божанском литургијом у манастиру Милешеви и позвао све вернике СПЦ да присуствују и учествују у овој литургији јер је она центар хришћанског живота и делатности.

“Желимо да у овом јубилеју очврснемо наш саборни дух, јер црква позива на јединство у господу Христу, јединство једних са другима и да поново будемо сви браћа и сестре, а то можемо само у богу”, закључио је Епископ милешевски Атанасије.

 

 

РИНА / ГЗС

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


PRIJEPOLJE EPISKOP ATANASIJE MANASTIR MILESEVA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.216.012 посета
Тренутно на сајту: 237 посетилац(a)