Двоструко славље у манастиру Враћевшница, обележена слава и постављена нова игуманија 


Danas pre podne sunčano, od sredine dana nestabilno sa kišom              Pravoslavni vernici danas obeležavaju treći dan Vaskrsa, Vaskršnji utorak              Danas isplata penzija samostalcima,vojnim i poljoprivrednim penzionerima             

 
Двоструко славље у манастиру Враћевшница, обележена слава и постављена нова игуманија
Trenutno na sajtu: 455       |       Podeli:
06.05.2019 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Заједно са владиком жичким Јустином и сестринством манастира Враћевшница,

председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић присуствовао је обележавању крсне славе овог светог места Ђурђевдана.

"Данашњу светковину увеличало је и постављење мати Ксеније за игуманију манастира", казао је за Глас западне Србије Ковачевић.

Он је истакао да од када је преминула мати Евдокија концем 2014. године сестринство овог манастира није имало игуманију. Због тога је данашње постављење мати Ксеније, која је дужи низ година провела у Враћевшници, од изузетног значаја за ову светињу.

Прослављена слава манастира Враћевшница, фото: фејсбук

Иначе, манастир Враћевшница изграђен је 1428. године као велика захвалница Богу због тога што су се по предању мештани оближњег села са Kосовског боја вратили сви до једног живи и здрави, па је стога челник Радич подигао манастир, а селу дао име Враћевшница.

Након турских освајања, манастир је био оштећен и напуштен, a након рестаурације Пећке Патријаршије, манастир бива обновљен у 16. и наставља да живи и наредних векова.

У Враћевшници је својевремено боравио и Ђура Јакшић, који је ту проводио летњи распуст као гост-наставник крагујевачке гимназије. За време боравка у манастиру насликао је известан број историјских портрета које је поклонио братству.

Манастир Враћевшница, фото: ТО Горњи Милановац

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


manastir gornji milanovac slika

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.330.180 посета
Тренутно на сајту: 454 посетилац(a)