Чекајући љубичице и јоргован: За теглу слатка потребно 2.500 цветова 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Чекајући љубичице и јоргован: За теглу слатка потребно 2.500 цветова
Trenutno na sajtu: 431       |       Podeli:
26.02.2020 | 0 коментар(а)



Краљево - Судећи по топлим и сунчаним фебруарским данима, неуобичајеним за ово доба године,
ФОТО:ГЗС/Миланко Даниловић

пролеће би требало да стигне   знатно раније  од  свог календарског почетка.Знатно пре  процветаће љубичице и јорговани чије цветове Марина Лукић Цветић, историчарка уметности из Краљева и њена ћерка Лидија Цветић Вучковић, глумица и докторка уметности и медија, користе за кување слатка у свом „Музеју слатка - Кући Цветића” у Краљеву.

Ове две шармантне и амбициозне даме, које преко слатка, традиционалне српске посластице, на оригиналан начин промовишу идеју о очувању српске традиције, идентитета и културе , Туристичка организација Србије представила је ових дана на Сајму туризма у Београду.Њихова презентација побудила је огромно интересовање посетилаца и за очекивати је да се њихове колекције врло брзо нађу на новим  дестинацијама широм света, после Лондона,Париза,Токија и других метропола.

Од 32 врсте слатка, за које се зна у Србији, Марина и Лидија кувају 24 врсте и то понајвише од воћа, цвећа и зачина из свог дворишта у центру Краљева, међу којима  слатка од љубичица и јоргована постају заштитни знак њихове слатке кухиње.Љубитељима врхунске српске посласластице Марина је с великим задовољством поклонила рецепт за кување слатка од љубичице, које, како каже, многи  с правом  називају краљевским.

Љубав и стрпљење важни колико и квалитет цветова

„За теглу од једног килограма слатка потребно је 300 грама свежих цветова љубичица,стрпљиво довојених од латица, четврт литра воде, један килограм шећера,кашичица лимунтуса и колутови лимуна по укусу”, прича Марина и додаје:

„Свеже цветове љубичица прелити водом.Када прокључа кувати га лагано још 10 минута. Додати шећер и оставити тако да кључа до густине меда.Додати и половину  неољуштеног лимуна исеченог на колутове, уколико желите (то је укус и воља домаћице) и лимунтус на крају.Слатко се опени, шерпа се повеже мокром ланеном крпом и прекрије још једном сувом крпом. Тако стоји док се не охлади, а затим се сипа у тегле.

За кување слатка од јоргована потребна је иста количина  цветова , шећера и воде,као за слатко од љубичица, с тим што се не ставља лимунтус ,јер је за укус и мирис довољан јак и пријатан мирис јоргована”,казује Марина.

Прибор обогаћује у употпуњује чин послужења

Слатко се обавезно служи ујутру и њиме би требало да започне сваки дан.Да би током дана били срећни и да би нам све текло лагано,пријатно и успешно,требало би, према Мариним речима, да свако устане 15 минута раније него обично и да за себе пронађе ритуал и време за сопствено уживање у нечему посебном, а то је управо-слатко.

„Никако не смемо да госта послужимо на пластичном послужавнику.Морате да имате леп, чист, готово изгланцан послужавник на којем ће бити беспрекорно чиста и поштиркана шустикла.Лепе и чисте чаше по могућности од кристала и сребрне кашичице, ако је могуће, учиниће сам ритуал послужења пријатнијим.Ако тако започне дан имаћете велике шансе да крај дана дочекате задовољно и успешно“,саветује краљевачка историчарка уметности и врхунска куварица.

У „Музеју слатка - Кући Цветића” налази се мноштво предмета за послуживање слатким. Ту су све колекције које су у Србији употребљиване у претходних 150 година тако да гости сами могу да одаберу колекцију којом желе да буду послужени.

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


SLATKO LJUBICICE KRALJEVO

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.303.400 посета
Тренутно на сајту: 432 посетилац(a)