пролеће би требало да стигне знатно раније од свог календарског почетка.Знатно пре процветаће љубичице и јорговани чије цветове Марина Лукић Цветић, историчарка уметности из Краљева и њена ћерка Лидија Цветић Вучковић, глумица и докторка уметности и медија, користе за кување слатка у свом „Музеју слатка - Кући Цветића” у Краљеву.
Ове две шармантне и амбициозне даме, које преко слатка, традиционалне српске посластице, на оригиналан начин промовишу идеју о очувању српске традиције, идентитета и културе , Туристичка организација Србије представила је ових дана на Сајму туризма у Београду.Њихова презентација побудила је огромно интересовање посетилаца и за очекивати је да се њихове колекције врло брзо нађу на новим дестинацијама широм света, после Лондона,Париза,Токија и других метропола.
Од 32 врсте слатка, за које се зна у Србији, Марина и Лидија кувају 24 врсте и то понајвише од воћа, цвећа и зачина из свог дворишта у центру Краљева, међу којима слатка од љубичица и јоргована постају заштитни знак њихове слатке кухиње.Љубитељима врхунске српске посласластице Марина је с великим задовољством поклонила рецепт за кување слатка од љубичице, које, како каже, многи с правом називају краљевским.
Љубав и стрпљење важни колико и квалитет цветова
„За теглу од једног килограма слатка потребно је 300 грама свежих цветова љубичица,стрпљиво довојених од латица, четврт литра воде, један килограм шећера,кашичица лимунтуса и колутови лимуна по укусу”, прича Марина и додаје:
„Свеже цветове љубичица прелити водом.Када прокључа кувати га лагано још 10 минута. Додати шећер и оставити тако да кључа до густине меда.Додати и половину неољуштеног лимуна исеченог на колутове, уколико желите (то је укус и воља домаћице) и лимунтус на крају.Слатко се опени, шерпа се повеже мокром ланеном крпом и прекрије још једном сувом крпом. Тако стоји док се не охлади, а затим се сипа у тегле.
За кување слатка од јоргована потребна је иста количина цветова , шећера и воде,као за слатко од љубичица, с тим што се не ставља лимунтус ,јер је за укус и мирис довољан јак и пријатан мирис јоргована”,казује Марина.
Прибор обогаћује у употпуњује чин послужења
Слатко се обавезно служи ујутру и њиме би требало да започне сваки дан.Да би током дана били срећни и да би нам све текло лагано,пријатно и успешно,требало би, према Мариним речима, да свако устане 15 минута раније него обично и да за себе пронађе ритуал и време за сопствено уживање у нечему посебном, а то је управо-слатко.
„Никако не смемо да госта послужимо на пластичном послужавнику.Морате да имате леп, чист, готово изгланцан послужавник на којем ће бити беспрекорно чиста и поштиркана шустикла.Лепе и чисте чаше по могућности од кристала и сребрне кашичице, ако је могуће, учиниће сам ритуал послужења пријатнијим.Ако тако започне дан имаћете велике шансе да крај дана дочекате задовољно и успешно“,саветује краљевачка историчарка уметности и врхунска куварица.
У „Музеју слатка - Кући Цветића” налази се мноштво предмета за послуживање слатким. Ту су све колекције које су у Србији употребљиване у претходних 150 година тако да гости сами могу да одаберу колекцију којом желе да буду послужени.
ГЗС